Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η γυναίκα «σύμβολο» κατά της βαρβαρότητας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Γουόρις Ντίρι για τους βιασμούς και την κακοποίηση των γυναικών.

Άλλα περιστατικά είναι πολύ μακριά, στα απομονωμένα χωριά και ερήμους της Αφρικής ή της Μ. Ανατολής, όμως πολλές φρικαλεότητες εκτυλίσσονται δίπλα μας, στις αφρικανικές κοινότητες ευρωπαϊκών κρατών.

Λίγες ημέρες μετά τη συγκλονιστική ιστορία της κενυάτισσας μητέρας τριών παιδιών που ζήτησε άσυλο στη χώρα μας και δικαιώθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη, σοκ σε ολόκληρη την υφήλιο προκάλεσε η εντολή του «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί, αρχηγού του σουνιτικού ISIS που ελέγχει τη Μοσούλη και επελαύνει στο Ιράκ, για υποχρεωτικό ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων όλων των γυναικών από 11 έως 46 ετών.

Τις σκέψεις της και τα βιώματά της για τη βάναυση παράδοση μοιράστηκε με το «Έθνος της Κυριακής» το «Λουλούδι της ερήμου», η συγγραφέας Γουόρις Ντίρι, που πέτυχε να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη με το αυτοβιογραφικό ομώνυμο βιβλίο της και την κινηματογραφική ταινία που ακολούθησε.



Η γυναίκα που σήμερα είναι μοντέλο κατάφερε να αποδράσει από τις ερήμους της Σομαλίας, όπου υποβλήθηκε σε κλειτοριδεκτομή και τελικά να γίνει κορυφαία ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Κάθε ιστορία ενός κοριτσιού ή μιας γυναίκας που πρέπει να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων (Female genital mutilation- FGM) είναι το ίδιο φρικιαστική» λέει η Ντίρι.

«H κατάσταση των γυναικών στην Αφρική είναι ακόμα απαράδεκτη. Στις περισσότερες αφρικανικές χώρες οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα, μπορείς να τις χτυπάς, να τις βιάζεις, να τις αγοράζεις, να τις διώχνεις και να τις ακρωτηριάζεις" λέει η Σομαλή για την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στην Αφρική αλλά και άλλες χώρες του κόσμου. Ενώ για την πατρίδα της, τη Σομαλία εκτιμά ότι "είναι πιθανότατα το χειρότερο μέρος στην Αφρική για τις γυναίκες».

Κάτι το οποίο πολλοί αγνοούν όμως είναι ότι τα βασανιστήρια που υφίστανται οι γυναίκες συμβαίνουν και στις δυτικές κοινωνίες. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κλειτοριδεκτομή είναι διαδεδομένη και στις αφρικανικές κοινότητες της Ευρώπης. Ασκούν τεράστια πίεση και απειλούν τις μητέρες για να υποβάλουν τις κόρες τους σε κλειτοριδεκτομή, ειδάλλως θα βρεθούν στο περιθώριο και δε θα επιτρέπουν στις κόρες τους να παίζουν και να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά στην κοινότητα», κατήγγειλε η 49χρονη ειδική πρέσβειρα του ΟΗΕ για τα γυναικεία δικαιώματα.

Γεννημένη σε οικογένεια νομάδων στην έρημο της Σομαλίας, κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία, η Ντίρι υπέστη ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών. Στα 13 της, αφού υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν άντρα, κατά πολλές δεκαετίες μεγαλύτερό της, η νεαρή Ντίρι βρήκε το θάρρος να δραπετεύσει φτάνοντας μετά από πολλές περιπέτειες στο Λονδίνο.

Στην αρχή η όμορφη κοπέλα εργάστηκε ως καθαρίστρια και ως υπάλληλος στα McDonald's, όμως, όταν ενηλικιώθηκε, ανακαλύφθηκε από έναν από τους κορυφαίους φωτογράφους μόδας της Βρετανίας, τον Τέρενς Ντόνοβαν, ο οποίος την ανέδειξε σε τοπ μόντελ. Από πολλούς η Ντίρι ονομάζεται «Η γυναίκα σύμβολο κατά της βαρβαρότητας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.