Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Περπατήστε στο Δρόμο του Νερού στην Καβάλα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια χαρτογραφημένη διαδρομή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Ένα μονοπάτι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς κατάφερε να αναδείξει, μετά από τρία χρόνια σκληρής προσπάθειας ο Δήμος Καβάλας. Ο «Δρόμος του Νερού», είναι πλέον χαρτογραφημένος μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες και χρηστικούς χάρτες και υποδέχεται τους λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης σε μια μαγευτική διαδρομή.

Ο καλαίσθητος περιπατητικός οδηγός με τίτλο «Δρόμος του Νερού Παλαιά Καβάλα – Καβάλα», που κυκλοφόρησε από το Δήμο Καβάλας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή - Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων διανέμεται δωρεάν και περιλαμβάνει όσα χρειάζεται ένας ταξιδιώτης, για να ανακαλύψει μια άγνωστη στους πολλούς διαδρομή της Καβάλας.



Το μονοπάτι συνολικού μήκους 10,5 χλμ., μετέφερε το νερό από το χωριό της Παλαιάς Καβάλας, στα βορειοανατολικά υψώματα του νομού και μέσα από το μεσαιωνικό υδραγωγείο, τις περίφημες Καμάρες, το έφερνε μέχρι την άνυδρη Χερσόνησο της Παναγίας, την παλιά πόλη της Καβάλας.

Οι Καμάρες



Το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Καβάλας, οι Καμάρες, κατασκευάστηκε το 1525, έχει μήκος 270 μ. και μέγιστο ύψος 25 μέτρα. Είναι κτισμένο από ντόπιο γρανίτη και πλίνθους. Πατά πάνω σε 18 ογκώδη μεσόβαθρα και φέρει διπλή και σε ορισμένα σημεία τριπλή σειρά επάλληλων τόξων.

Κατασκευάστηκε για να γεφυρώσει το χαμηλό μέρος που χωρίζει τη χερσόνησο της Παναγίας (παλιά πόλη) από τα απέναντι υψώματα. Έτσι το νερό έφτανε στις δημόσιες κρήνες, στις δεξαμενές, στα λουτρά και στα ιδρύματα της παλιάς πόλης.



Οι Καμάρες που δεσπόζουν επιβλητικά μέχρι σήμερα, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη, μαγεύοντας τους χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες, ενώ αποτελούν την κατάληξη ενός μονοπατιού, που εξασφάλιζε άλλοτε την επικοινωνία του χωριού της Παλαιάς Καβάλας με την πόλη της Καβάλας.

Στην πραγματικότητα ήταν το μονοπάτι του νερού ή αλλιώς ο δρόμος του νερού, που μέσω του κτιστού αγωγού μεταφέρονταν το νερό από το βουνό στην πόλη.

Το μονοπάτι



Το ξεχωριστό αυτό μονοπάτι, εύκολο και βατό, ξεκινά από το χωριό της Παλαιάς Καβάλας, διέρχεται μέσα από ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο, παρέχει θέα στα τενάγη των Φιλίππων, στο Θρακικό πέλαγος και τη Θάσο.

Στο μέσο περίπου της διαδρομής του, συναντά τη «Μάνα του Νερού», την κύρια πηγή που υδροδότησε επί αιώνες την πόλη της Καβάλας. Από εκεί και μέχρι την απόληξή του στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου στις παρυφές της Καβάλας, η διαδρομή κινείται πάνω στον κτιστό αγωγό του μεσαιωνικού υδραγωγείου.

Περνά τις υδατογέφυρες που χρησιμοποιήθηκαν για τη διέλευσή του πάνω από τις ρεματιές. Συναντά ερείπια από τις κρήνες και τις ποτίστρες που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες πεζών και ζώων.



Διασταυρώνεται με δεξαμενές που αναλάμβαναν τον καθαρισμό του νερού. Ανασυνθέτει μια διαδρομή αιώνων, γνωστή από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως «δρόμος του νερού».

Ο περιπατητικός οδηγός



Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την έκδοση του νέου περιηγητικού οδηγού επισημαίνει: «εύχρηστος σε μέγεθος και δομή, ο 32σελιδος περιηγητικός οδηγός είναι κατάλληλος για χρήση στο μονοπάτι.

Με τεκμηριωμένο περιεχόμενο, εύληπτα κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χάρτη της διαδρομής, η έκδοση συγκεντρώνει και ενσωματώνει όλη την πληροφορία που απαιτείται ώστε ο επισκέπτης να κινηθεί άνετα και ικανοποιητικά στο «Δρόμο του Νερού», αλλά και να επισκεφθεί προορισμούς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιάς Καβάλας, να περιηγηθεί στα αξιοθέατα της Καβάλας και να ενημερωθεί για υποδομές ενημέρωσης, πολιτιστικά δρώμενα, και ενδιαφέρουσες δράσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή».

Ο Δρόμος του Νερού



Οι κατασκευαστικές εργασίες διαμόρφωσης και οργάνωσης του μονοπατιού έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Καθαρισμοί, μικρής κλίμακας βοηθητικά έργα (όπως λιθοστρώσεις, ξύλινες κουπαστές, σκαλοπάτια σε αναγκαία σημεία, τραπεζοκαθίσματα) και οργανωμένες θέσεις θέας, υπαίθρια περίπτερα πληροφόρησης, πινακίδες σήμανσης και κατεύθυνσης, ενημέρωσης και ερμηνείας περιβάλλοντος, παρέχουν στον επισκέπτη ενδιαφέρουσες ευκαιρίες ενημέρωσης και αναψυχής, εξασφαλίζοντας έτσι την άνετη περιήγησή του σ’ ένα από τα σπουδαιότερα μονοπάτια της περιοχής.



«Ο Δρόμος του Νερού», τονίζει ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, «αναδεικνύει αφενός μία βασική πτυχή της πόλης μας που αποτελεί τον αρχαιότερο παράκτιο αστικό οικισμό της βορείου Ελλάδος, μας θυμίζει την τεχνογνωσία και την προσπάθεια που κατέβαλλαν οι άνθρωποι για να φέρουν το νερό και αφετέρου μας επιτρέπει να επανασυνδεθούμε με την πρόσφατη τοπική ιστορία, καθώς το μονοπάτι αποτελούσε πριν τον πόλεμο τον πλέον δημοφιλή τρόπο πρόσβασης στην πόλη για τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας».



«Είναι μια διαδρομή στην ιστορία αλλά κι ένα βήμα στο μέλλον. Ένα βήμα ακόμη για μια Καβάλα η οποία με αυτοπεποίθηση επιβεβαιώνει ότι είναι μια ωραία πόλη με μία πανέμορφη περιοχή γύρω της, ένας προορισμός με πολλά πρόσωπα και πολλά θέλγητρα. Συνδέουμε λοιπόν την πόλη μας με την κληρονομιά της και ταυτόχρονα με τις ορεινές κοινότητες της».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.