Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Tα ροφήματα διαίτης μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα light αναψυκτικά «χωράνε» στη δίαιτα.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες συνέκριναν την επίδραση που έχει στο σωματικό βάρος η κατανάλωση ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, σε σχέση με το νερό, και βρήκαν ότι τα ροφήματα και αναψυκτικά διαίτης/light μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας δίαιτας απώλειας βάρους συμβάλλοντας στο αδυνάτισμα!

Η μελέτη…

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Obesity. Στη μελέτη συμμετείχαν 303 υγιείς άντρες και γυναίκες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, ωστόσο, η πρώτη ομάδα επιτρεπόταν, παράλληλα με το νερό, να καταναλώνει ροφήματα που περιέχουν γλυκαντικά με λίγες ή μηδενικές θερμίδες, όπως τα αναψυκτικά light και το κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη, ενώ η δεύτερη ομάδα μπορούσε να πίνει μόνο νερό.

Μετά από διάστημα 12 εβδομάδων, τα άτομα που επιτρέπονταν να καταναλώνουν ροφήματα διαίτης - με χαμηλές ή καθόλου θερμίδες – παράλληλα με το νερό, έχασαν 44% περισσότερο βάρος (κατά μέσο όρο 5.95 κιλά), συγκριτικά με εκείνους που έπιναν μόνο νερό και έχασαν κατά μέσο όρο 4.09 κιλά. Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης ένιωθαν σε στατιστικώς σημαντικά μικρότερο βαθμό το αίσθημα της πείνας.

Τα light αναψυκτικά «χωράνε» στη δίαιτα

Αντίστοιχα ήταν τα ευρύματα και σε παλαιότερες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα έτη 2012 και 2013 στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, και οι οποίες έδειξαν ότι όσοι συμπεριλάμβαναν ροφήματα διαίτης σε μία διατροφή απώλειας βάρους είχαν περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν εμφανώς το βάρος τους, συγκριτικά με αυτούς που καταναλώνουν μόνο νερό, ενώ παράλληλα φάνηκε ότι οι πρώτοι στρέφονται λιγότερο συχνά στην κατανάλωση γλυκισμάτων.

Οι μελέτες αυτές έρχονται να απαντήσουν στο ερώτημα πολλών διαιτώμενων αν μπορούν να καταναλώσουν light ροφήματα και αναψυκτικά όταν ακολουθούν μία δίαιτα αδυνατίσματος, πάντα βέβαια παράλληλα με το νερό που αποτελεί την πρώτη επιλογή ενυδάτωσης. Σϋμφωνα με τους ερευνητές των παραπάνω μελετών, τα ροφήματα – αναψυκτικά με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, ενδεχομένως λόγω του ότι ικανοποιούν την επιθυμία για γλυκιά γεύση και προκαλούν μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης ή/ και κορεσμού, μπορούν να παίξουν έναν επικουρικό ρόλο σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός ενεργού τρόπου ζωής γενικότερα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.