Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Προβληματισμένοι από τις ζημιές στα προϊόντα τους, εξαιτίας του καιρού, εμφανίζονται οι αγρότες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μιλούν για αδιαφορία του ΕΛΓΑ.

Μηνυτήριες αναφορές και αγωγές αποζημίωσης για τη ζημιά που ήδη έπαθαν, αλλά και ίσως πρόκειται να πάθουν στο μέλλον, λόγω της μη εφαρμογής, όπως υποστηρίζουν, του εθνικού προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, σκέφτονται να καταθέσουν κονσερβοποιοί και παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας όπως αναφέρουν σε επιστολή που θα αποστείλουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη. Νομικά κατά της διοίκησης του ΕΛΓΑ, αποφάσισαν να κινηθούν και αγρότες της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας όπως επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, Χρήστος Γιαννακάκης.

Μετά από κοινή τους σύσκεψη, οι δύο πλευρές ζητούν από τον υπουργό, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να κινήσουν τις διαδικασίες έτσι ώστε ακόμα και την ύστατη στιγμή να πετάξουν τα αεροπλάνα χαλαζικής προστασίας, αλλά και να αντικατασταθεί άμεσα η διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Δουλεύει με εννέα «αλλοδαπούς τουρίστες», οι οποίοι μαζεύουν τα ροδάκινα από τα χωράφια, ενώ οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής δεν έχουν πλήξει σημαντικά την παραγωγή του, όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ροδακινοπαραγωγός, Κώστας Λιολιόπουλος. «Χάνουμε ένα 10% από το σύνολο της παραγωγής μας λόγω καιρού», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αγρότης από την Πέλλα, Χρήστος Καμτσής, αναφερόμενος στις άσχημες καιρικές συνθήκες, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν κοστίσει στους παραγωγούς της περιοχής απώλειες ως και 20% στο σύνολο της παραγωγής τους σε ροδάκινα, κεράσια και βερίκοκα. Μεταξύ άλλων έδωσε έμφαση στις χαμηλές τιμές που “προσφέρονται” για τα προϊόντα τους, «τα οποία και βλέπουμε στα ράφια να πωλούνται πανάκριβα».

Ο παραγωγός στο Δήμο Αλμωπίας, Διονύσης Βρένος, είπε ότι στην ευρύτερη περιοχή καταγράφονται ζημιές λόγω καιρού στα κεράσια και τις πατάτες.

Για «βιβλική» καταστροφή μίλησε ο αγρότης Σερρών Παύλος Αραμπατζής, τονίζοντας ότι η χθεσινή νεροποντή, με τη... συνοδεία χαλαζιού και έντονου αέρα «ισοπέδωσε» το 1/3 του νομού. Στο στόχαστρο των άσχημων καιρικών συνθηκών βρέθηκαν καλαμπόκι, ηλιόσπορος, σιτάρια, βαμβάκι, κηπευτικά, καρπούζια και η μηδική καλλιέργεια που όπως διευκρίνισε «έσβησε εντελώς».

«Χιλιάδες στρέμματα βρέθηκαν στο στόχαστρο του χαλαζιού και της νεροποντής που έπεσε χθες στην περιοχή Μουριές στο Κιλκίς», σύμφωνα με τον παραγωγό, Γιώργο Τερζίδη, ο οποίος και πρόσθεσε ότι τα μεγάλα θύματα του καιρού είναι οι καλλιέργειες με καλαμπόκια, σιτηρά και καπνά, αλλά και τα αμπέλια.
Σχετικά αλώβητοι παραμένουν οι παραγωγοί στην Χαλκιδική και όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός στην περιοχή Μουδανιών, Γιώργος Τσακίρογλου, «μετράμε ευτυχώς μόνο μικρές ζημιές σε νεκταρίνια, βαμβάκια και ελιές».
«Να συμμορφωθούν και να σηκώσουν αμέσως τα αεροπλάνα χαλαζικής προστασίας», ζήτησε ο ροδακινοπαραγωγός Λάρισας, Αλέξανδρος Παντραλέξης, σημειώνοντας: «είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι και στο έλεος του καιρού και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη ώρα». Υπογραμμίζοντας ότι «ακούμε τον καιρό και τρέμουμε», ο κ. Παντραλέξης ζήτησε «να μπει οριστικό τέλος στην αδιαφορία του ΕΛΓΑ».
«Ο χθεσινό άσχημος καιρός μου βούλιαξε 550 στρέμματα βαμβάκι και τομάτες», τόνισε ο παραγωγός στη Βοιωτία, Γιάννης Βάγκος, προσθέτοντας ότι όλη η περιοχή έχει πληγεί σημαντικά από το χαλάζι και τις βροχές.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.