Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Οδηγίες για ξέγνοιαστες διακοπές από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προειδοποιήσεις και συστάσεις για την αντιμετώπιση ατυχημάτων και ασθενειών.

Προειδοποίηση στους καταναλωτές να μην αγοράσουν προϊόντα (καρεκλάκια παραλίας) με συγκεκριμένο μηχανισμό ανοίγματος που δεν έχουν προστατευτικό κάλυμμα ή σε περίπτωση που τα έχουν ήδη στην κατοχή τους, να μην τα χρησιμοποιήσουν, απηύθυνε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) έπειτα από καταγγελίες που δέχθηκε, πέρυσι το καλοκαίρι, για σοβαρά ατυχήματα (π.χ. κόψιμο μικρού δακτύλου χεριού).

Το ΚΕΠΚΑ δέχτηκε καταγγελίες, για σοβαρά ατυχήματα από χαμηλά, φορητά καρεκλάκια παραλίας, που δεν είχαν προστατευτικό κάλυμμα στο κλείσιμο του μπροστινού ποδιού, με αποτέλεσμα, όταν εγκλωβιζόταν δάχτυλο ανάμεσα στο σώμα της καρέκλας και στο πόδι, με το βάρος του σώματος λειτουργούσε, ως κόφτης.

Το ΚΕΠΚΑ απηύθυνε ερώτημα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία ζήτησε αμέσως από τα Τμήματα Εμπορίου Περιφερειακών Ενοτήτων, όλης της Ελλάδας, να διενεργήσουν ελέγχους, σε καταστήματα, με εποχιακά είδη, είδη camping, πολυκαταστήματα. Τα προϊόντα, με τον συγκεκριμένο μηχανισμό ανοίγματος, πρέπει να φέρουν προστατευτική τάπα (στο άνω μέρος του σωλήνα του ποδιού), προς αποφυγή εγκλωβισμού των δακτύλων και τραυματισμού του χρήστη.

Εξάλλου, το ΚΕΠΚΑ δίνει «οδηγίες» για την αντιμετώπιση ατυχημάτων και ασθενειών, αλλά και τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες όταν απολαμβάνουν τη δροσιά της θάλασσας.

Για τις αγαπημένες... βουτιές των παιδιών στη θάλασσα πρέπει να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα ασφάλειας (π.χ. παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι πρέπει να φορούν σωσίβιο, δεν πρέπει να επιτρέπεται σε παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι να παίζουν σε νεροτσουλήθρες και να ανεβαίνουν σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά).

Για τους λάτρεις των αθλητικών δραστηριοτήτων, το ΚΕΠΚΑ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως, «το windsurfing (ιστιοσανίδα) απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο, για ένα αναβάτη, χωρίς εμπειρία, αλλά και για τους λουόμενους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.