Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του.

Πολιτικές και αυτοδιοικητικές κινήσεις, οργανώσεις ειρήνης, τιμούν τη μνήμη του «Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης» Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, από το πρωί με συγκεντρώσεις και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του, ενώ και απλοί πολίτες, περαστικοί, αφήνουν λίγα λουλούδια σε ανάμνησή του.

Στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και κατέθεσαν στεφάνια το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ. Εκτός της αναφοράς στη μνήμη του τότε βουλευτή της ΕΔΑ και αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη έγινε μνεία και στους Ν. Νικηφορίδη και Γ. Τσαρουχά.

«Συνεχίζουμε στα βήματά τους, μέχρι την δικαίωση των ιδανικών για τα οποία θυσιάστηκαν, μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας, καλώντας σε καταδίκη των «ιμπεριαλιστών» και των πολέμων και των φαινομένων του φασισμού και του ναζισμού.

Στις 12.30, στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ. Χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος της πολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Κώστας Κουτρούκης, ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και το στέλεχος του κόμματος, κόρη του τότε βουλευτή της ΕΔΑ Γ. Τσαρουχά και αυτόπτης στα γεγονότα, Καίτη Τσαρουχά.




Στη 1 το μεσημέρι παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα».

Παλιοί συναγωνιστές του Γρηγόρη Λαμπράκη, αυτόπτες μάρτυρες στα γεγονότα της 22ης Μαΐου 1963, αναφέρθηκαν στο κλίμα έντασης που επικρατούσε έξω από το χώρο όπου διεξαγόταν η συγκέντρωση των «Φίλων της Ειρήνης», όπου μίλησε για τελευταία φορά ο Γρηγόρης Λαμπράκης, στη δολοφονική επίθεση που ακολούθησε εναντίον του και στη μεταφορά του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου υπέκυψε λίγα εικοσιτετράωρα μετά (27.5.1963).

«Ο Λαμπράκης ζει, γιατί παραμένουν ζωντανά τα οράματά του και εμπνέουν τους σημερινούς κοινωνικούς αγώνες» δήλωσε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χαραλαμπίδου, Γ. Αματατίδης και Τ. Κουράκης.

Στις 7.30 το απόγευμα στο ίδιο σημείο θα καταθέσει στεφάνι και η ΑΝΤΑΡΣΙΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.