Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Δύο στους τρεις στην ειδική αγωγή με μεταπτυχιακό από το εξωτερικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι 33 από τους 52 υποψηφίους του 2013-14.

«Χαμός» γίνεται με τα μεταπτυχιακά ειδικής αγωγής από το εξωτερικό ειδικά σε ειδικότητες όπως είναι οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής όπου και πραγματοποιούνται χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών. Βέβαια από το νέο σχολικό έτος αναμένεται να ανατραπεί η προτεραιότητα των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων αφού σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της ειδικής αγωγής, που έχει δοθεί στη διαβούλευση, θα προηγούνται οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η προτεραιότητα των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών είχε δημιουργήσει μια «βιομηχανία μεταπτυχιακών τίτλων» όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με τα σεμινάρια των 400 ωρών στην ειδική αγωγή. Για το παρόν σχολικό έτος προστέθηκαν 55 υποψήφιοι με μεταπτυχιακό όπως προκύπτει από απάντηση που έδωσε ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής κ.Λολίτσας σε ερώτημα του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής .

Οι χώρες προέλευσης των μεταπτυχιακών ήταν οι ακόλουθες:


Χώρα
Αριθμός μεταπτυχιακών
Ιταλία
20
Ελλάδα
19
Βουλγαρία
12
Ηνωμένο Βασίλειο
2
Κύπρος
1
Ολλανδία
1
Σύνολο έτος 2013-14
55

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι η πλειονότητα των υποψηφίων έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή σε χώρες του εξωτερικού (33 στους 52) με την πλειονότητα εξ αυτών σε Ιταλία και Βουλγαρία.

Αντίθετα τα προηγούμενα σχολικά έτη οι περισσότεροι υποψήφιοι προέρχονταν από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα από τους 62 υποψηφίους που είχαν μεταπτυχιακό και είχαν ενταχθεί στους πίνακες μέχρι και το 2012-13 οι 38 ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακών από την Ελλάδα. Ακολουθούσαν οι κάτοχοι μεταπτυχιακών από το Ηνωμένο Βασίλειο που ο αριθμός τους έφθανε τους 21. Λιγότεροι είναι οι κάτοχοι μεταπτυχιακών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Αυστραλία.

Το γεγονός ότι η ειδική αγωγή αύξανε τις πιθανότητες εργασίας στην εκπαίδευση είχε ως αποτέλεσμα πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού ιδίως από Κύπρο, Ιταλία και Βουλγαρία να προσφέρουν ευέλικτα προγράμματα μερικής φοίτησης ή και προγράμματα εξ αποστάσεως έναντι διδάκτρων ύψους 5000-6.500 ευρώ προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων που δεν μπορούσαν να βρουν μια θέση στα μεταπτυχιακά που προσέφεραν τα ελληνικά πανεπιστήμια ή που δεν είχαν τη δυνατότητα να φύγουν μακριά από το χώρο της εργασίας τους.

Λόγω των αλλαγών που έρχονται πιθανόν το ενδιαφέρον των υποψηφίων να μειωθεί αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε χρόνο εγγράφονται στους πίνακες νέοι απόφοιτοι των δυο τμημάτων ειδικής αγωγής που θα προτάσσονται στις ειδικότητες των δασκάλων και νηπιαγωγών.

Έως και 2012-2013
Χώρα
Αριθμός μεταπτυχιακών
Ελλάδα
38
Ηνωμένο Βασίλειο
21
ΗΠΑ
2
Αυστραλία
1
Σύνολο
62

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.