Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Μόνο στο 12% των Σύρων φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κατάσταση επιδεινώνεται σύμφωνα με την Βάλερι Έιμος από τον ΟΗΕ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει μόνον στο 12% των Σύρων, οι οποίοι βρίσκονται σε «ζώνες με δύσκολη πρόσβαση», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος.

Συνολικά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν πρόσβαση μόνον στο 15% των τοποθεσιών στην Συρία στις οποίες είναι γνωστό ότι ο πληθυσμός χρήζει βοήθειας, πρόσθεσε η Έιμος κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Έιμος σημείωσε εξάλλου ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται και απέχει πολύ από μια βελτίωση», καθώς οι δύο εμπόλεμες πλευρές συνεχίζουν να παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, η Έιμος ζήτησε για άλλη μια φορά οι αυτοκινητοπομπές με την ανθρωπιστική βοήθεια να μπορούν να διασχίσουν τις γραμμές του μετώπου και την τουρκική και την ιορδανική μεθόριο και ζήτησε επίσης να υπάρχουν «εγγυήσεις για την ασφάλειά» τους.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Συρία βρίσκονται σε ζώνες στις οποίες η πρόσβαση είναι δύσκολη και ότι 250.000 ζουν υπό καθεστώς πολιορκίας, στην πλειονότητα από τον συριακό στρατό, αλλά και από την ένοπλη αντιπολίτευση.

Η Έιμος έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου όσον αφορά την δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ για την εφαρμογή της απόφασης 2139 του Φεβρουαρίου, η οποία είχε στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στον συριακό πληθυσμό, αλλά εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ούτε η συριακή κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έχουν λάβει τα μέτρα που ζητούνται από την απόφαση αυτή.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο να υιοθετήσει «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων γι' αυτόν τον αποκλεισμό. Ωστόσο οι διπλωμάτες του Συμβουλίου συμφωνούν στο ότι η Ρωσία, πιστός σύμμαχος των συριακών αρχών, θα ασκήσει το βέτο της σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία υπάρξει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, περίπου 30 εξέχοντες διεθνείς νομικοί ζήτησαν από τον ΟΗΕ να επιβάλει την διέλευση στην Συρία των αυτοκινητοπομπών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία ή την Ιορδανία. Η απόφαση 2139 ζητεί από τις συριακές αρχές να εγκρίνουν τις διασυνοριακές αυτές επιχειρήσεις αρωγής, αλλά η Δαμασκός δείχνει απροθυμία όσον αφορά την εφαρμογή της.

Αυτοί που υπογράφουν την επιστολή αυτή θεωρούν ότι ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει αυτήν την διασυνοριακή διέλευση βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίτς δήλωσε ότι είναι αδύνατη η επιβολή της διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας απουσία μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κεφαλαίου 7, που θα ήταν δεσμευτική και θα προέβλεπε την άσκηση πιέσεων ή ακόμη και την χρήση ισχύος στην περίπτωση που δεν θα εφαρμοζόταν.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «η σταθερή θέση του ΟΗΕ είναι (...) ότι ο οργανισμός μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες στο έδαφος ενός κράτους μέλους μόνον με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης αυτού του κράτους».

«Η μόνη εξαίρεση», πρόσθεσε, «είναι στην περίπτωση που το Συμβούλιο υιοθετήσει μια δεσμευτική απόφαση υπό το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας, που δίδει την άδεια στον ΟΗΕ να δράσει χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης» της χώρας αυτής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την έναρξη της σύγκρουσης στην Συρία τον Μάρτιο του 2011, η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε τρεις περιστάσεις σε δυτικά σχέδια απόφασης που αποσκοπούσαν στην άσκηση πιέσεων στην Δαμασκό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.