Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Το χωριό των «ορφανών» παιδιών της κρίσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κάπου ανάμεσα στη Λάρισα και τα Τρίκαλα υπάρχει ένα μικρό χωριό 5.000 κατοίκων, η ιστορία του οποίου μπορεί να περιγράψει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Η Οιχαλία ή αλλιώς «το χωριό των Γερμανών» ή «το χωριό χωρίς γονείς» είναι ένας τόπος όπου τα περισσότερα παιδιά στερούνται τους γονείς τους λόγω του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς την θαλπωρή των γονιών τους, βασισμένα στη φροντίδα των παππούδων, έχουν πλέον ξεπεράσει τα 60. Την ίδια ώρα, 550 οικογένειες έχουν φύγει στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και πολλές από αυτές τη βρήκαν, άνοιξαν τα δικά τους εστιατόρια, έφτιαξαν περιουσίες και άλλαξαν την εικόνα του χωριού, το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα την παραδοσιακή ελληνική ύπαιθρο.

Πάντως η μετανάστευση δεν είναι ένα φαινόμενο καινούριο στην Οιχαλία. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα Παραπολιτικά η κυρία Ρούλα Σκανδάλη, διευθύντρια του σχολείου του χωριού, πρόκειται για μια «παράδοση» αρκετών χρόνων. «Οι κάτοικοι του χωριού από πολύ παλιά μετανάστευσαν για μια καλύτερη ζωή. Μόλις έβγαζαν κάποια χρήματα, επέστρεφαν, αλλά τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα πράγματα δυσκόλεψαν και αναγκάστηκαν να πάρουν ξανά τον δρόμο της ξενιτιάς», δηλώνει.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.