Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ανέπτυξαν μηχανισμό «αυτοπροστασίας» των ATM

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ερευνητές αντέγραψαν την άμυνα που διαθέτει ένα είδος σκαθαριού.

Ο μηχανισμός άμυνας που διαθέτει ένα είδος σκαθαριού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για επιστήμονες από την Ελβετία προκειμένου να σχεδιάσουν έναν αντικλεπτικό μηχανισμό για ATM που αντιγράφει την ανατομία του εντόμου.

Η άμυνα του συγκεκριμένου σκαθαριού βασίζεται στην αποθήκευση δύο χημικών, υπεροξείδιο του υδρογόνου και υδροκινόνη, σε διαφορετικά σημεία στην κοιλιά του.

Όταν τα δύο χημικά αναμειχθούν, παράγεται μια αντίδραση που θερμαίνει και εξατμίζει μερικώς τα υγρά. Το αποτέλεσμα είναι το έντομο να εκτοξεύει ένα υγρό, όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες και βίντεο…






Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης βρήκαν έναν τρόπο να αντιγράψουν το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας δύο κυψελοειδείς δομές, γεμάτες χημικά.

Αρχικά, γέμισαν τα κενά της μιας δομής με υπεροξείδιο του υδρογόνου και της άλλης με διοξείδιο του μαγγανίου. Έπειτα διαχώρισαν τις δύο δομές με ένα λεπτό βερνίκι που σπάει εύκολα με την επαφή. Όταν τα δύο χημικά έρθουν σε επαφή, προκαλείται η επιθυμητή αντίδραση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνολογία που ανέπτυξαν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μηχανήματα ATM, τα οποία θα εκτοξεύουν ζεστό αφρό όταν κάποιος επιχειρεί να τα διαρρήξει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.