Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Πώς θα διαβάζετε καλύτερα τη γλώσσα του σώματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια σημάδια πρέπει να προσέχετε και ποια να αναζητάτε.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην καθημερινότητά μας η «γλώσσα του σώματος»;

Το 55% των νοημάτων που μεταφέρετε, όταν μιλάτε, προέρχεται από τη γλώσσα του σώματος.

Για την ακρίβεια, όταν κάποιος μιλά για κάτι συναισθηματικό, μόνο το 7% αυτών που ακούει ο άλλος έχει να κάνει με τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο πρώτος.

Σκεφτείτε τους πολιτικούς. Πολλές φορές μπορεί να καταλάβει κανείς τι πραγματικά σκέφτεται ένας πολιτικός για ένα ζήτημα, παρατηρώντας απλά τα χέρια του.

Οι ψυχοπαθείς, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο The Time, μπορούν να καταλάβουν ποιος είναι «καλό θύμα» παρατηρώντας τον τρόπο που περπατά.

Μέσα σε πέντε λεπτά μπορεί κανείς να αξιολογήσει έναν άνθρωπο με περίπου 70% ακρίβεια. Βέβαια, αρκετά συχνά οι εκτιμήσεις είναι λανθασμένες, μιας και το υπόλοιπο 30% δεν είναι μικρό ποσοστό.

Πώς λοιπόν μπορεί να διαβάζει κανείς καλύτερα τη γλώσσα του σώματος;

Τι κάνετε λάθος

Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Silent Language of Leaders: How Body Language Can Help - or Hurt - How You Lead» επισημαίνει μια σειρά από κοινά λάθη που κάνουν συχνά οι άνθρωποι.

• Αδιαφορία για το περιεχόμενο: Τα σταυρωμένα χέρια δε σημαίνουν πολλά, όταν για παράδειγμα ένας χώρος είναι κρύος, ή αν η καρέκλα που κάθεται κάποιος δεν έχει μπράτσα. Τα πάντα πρέπει να εξετάζονται με βάση το δεδομένο κάθε φορά περιβάλλον.

• Δεν αναζητάμε για πολλά σημάδια: Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι αναζητούν ένα και μοναδικό σημάδι. Αυτό μπορεί να ισχύει στις ταινίες, όμως στην πραγματική ζωή μια ομαδοποίηση δράσεων (π.χ. εφίδρωση, άγγιγμα του προσώπου, τραύλισμα) είναι αυτή που θα σας «πει» κάτι.

• Δεν υπάρχει βάση: Αν κάποιος είναι υπερκινητικός και κινείται συνεχώς, δε σημαίνει κάτι. Αν όμως το ίδιο άτομο σταματήσει ξαφνικά να κινείται… τότε αυτό είναι ένα σημάδι.

• Δεν συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν προκαταλήψεις: Αν ήδη σας αρέσει κάποιος, ή τον αντιπαθείτε, αυτό και μόνο θα επηρεάσει την κρίση σας. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να πιστέψει ότι δεν είναι μεροληπτικός.

Πού πρέπει να εστιάσετε

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια εκείνα που μπορεί –και θα έπρεπε- να εμπιστεύεται κανείς, όταν «διαβάζει» κάποιον άλλον;

Πρέπει να είναι μη συνειδητές συμπεριφορές, που δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα και να μεταφέρουν σαφή μηνύματα.

Οι συγγραφείς του βιβλίου «Honest Signals: How They Shape Our World» επισημαίνουν τις εξής τρεις:

• Μιμητισμός ομιλίας και μίμηση συμπεριφοράς: Χρησιμοποιούν το ίδιο λεξιλόγιο με εσάς; Μιλούν με την ίδια ταχύτητα και στον ίδιο τόνο; Κάθονται όπως κι εσείς; Αντιλαμβάνεστε να υπάρχει ένα παιχνίδι ρόλων, τύπου «κάνε ό,τι ο αρχηγός»; Αυτό είναι ένα σημάδι, ότι το άλλο άτομο νιώθει συναισθηματικά συγχρονισμένο μαζί σας. Μπορεί να είναι ψεύτικη όλη αυτή η συμπεριφορά, όμως αυτό είναι σπάνιο και δύσκολο να το κάνει κανείς συνεχώς κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.

• Επίπεδο δραστηριότητας: Ως γενικός κανόνας, το επίπεδο δραστηριότητας υποδηλώνει ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. (Όταν μια γυναίκα κουνά το πόδι της κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού δείχνει ότι ενδιαφέρεται για τον άντρα με τον οποίο είναι μαζί).

• Συνέπεια έμφασης και χρόνου: Αυτό είναι ένα σημάδι εστίασης και ελέγχου. Κάποιος που είναι λιγότερο συνεπής είναι λιγότερο σίγουρος για τον εαυτό του και πιο ανοιχτός σε επιρροές.

Ποια σημάδια πρέπει να αναζητάτε

Τα σταυρωμένα πόδια είναι ένα πολύ κακό σημάδι, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τους Gerard I. Nierenberg και Henry H. Calero, στο βιβλίο τους «How to Read a Person Like a Book», από 2.000 βιντεοσκοπημένες διαπραγματεύσεις, καμία δεν είχε θετικό αποτέλεσμα, όταν έστω και ένας από τους διαπραγματευτές είχε τα πόδια του σταυρωμένα.

Αν θέλετε να καταλάβετε πότε κάποιος προσπαθεί να σας εξαπατήσει, ο συγγραφέας του βιβλίου «On Second Thought: Outsmarting Your Mind's Hard-Wired Habits» Wray Herbert υποστηρίζει πρέπει να κοιτάτε για τέσσερα στοιχεία: άγγιγμα χεριών, άγγιγμα προσώπου, σταυρωμένα χέρια και κλίση του σώματος μακριά.

Ποιους λοιπόν θα πρέπει να εμπιστεύεται κανείς;

Αναζητήστε ανθρώπους που είναι με συνέπεια συναισθηματικά εκφραστικοί την ώρα που μιλούν.

Προσέξτε τα χέρια τους.

Όταν κάποιος έχει τις παλάμες του προς τα κάτω αυτό δείχνει εξουσία, ισχύ. Αντίθετα, όταν είναι γυρισμένες προς τα πάνω αυτό δείχνει υποταγή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.