Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΕΣΑμεΑ: Στο Παλέρμο για την μακροπεριφερειακή στρατηγική του Ιονίου & της Αδριατικής ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 27.05.2014


Αρ. Πρωτ.: 2311


Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως ο εκπρόσωπος, μέλος του προεδρείου, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ECOSOC - ομάδα 3) και προεδρεύει στην ακρόαση και στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας μελέτης «Στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR)» που πραγματοποιείται στο Παλέρμο της Σικελίας (Ιταλία), σήμερα Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Μαΐου. Ο κ. Βαρδακαστάνης είναι επίσης πρόεδρος της ομάδας μελέτης για την EUSAIR.
Στην έναρξη της συνεδρίασης σήμερα το πρωί παρευρέθηκαν και μίλησαν, εκτός του κ. Βαρδακαστάνη, ο κ. Rosario Crocetta, Πρόεδρος της Περιφέρειας της Σικελίας, ο κ. Domenico Tucci, Επίτροπος της επαρχίας του Παλέρμο και ο κ. Joost van Iersel, εκ μέρους του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) και πρόεδρος τμήματος ΕΚΟ. Στις πολλές θεματικές της συνεδρίασης παρεμβαίνουν με ομιλίες τους ο κ. Giannantonio Ballette από την Κομισιόν, καθώς και εκπρόσωποι φορέων από όλες τις χώρες της Αδριατικής (Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Ελλάδα).

Οι κύριοι άξονες της συνεδρίασης, γύρω από τους οποίους κινούνται οι ομιλητές τη σημερινή ημέρα είναι: «Προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους», «Τα ευρωπαϊκά προγράμματα στη μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου» και «EUSAIR, προκλήσεις και ευκαιρίες για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους».

Για τις 28 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η συνέχεια της συνεδρίαση της ομάδας μελέτης με την εξέταση των σημείων που συγκεντρώθηκαν κατά την ακρόαση και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία του προσχεδίου γνωμοδότησης, που θα συζητηθεί στη 2η συνεδρίαση της ομάδας μελέτης στις 24 Ιουλίου 2014, μετά τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης EUSAIR από την Επιτροπή στις 18 Ιουνίου 2014.

Ο κ. Βαρδακαστάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η μακροπεριφερειακή στρατηγική Ιονίου και Αδριατικής παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη και την εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις μακροπεριφέρειες, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη συλλογική προστασία του εξαιρετικού πλούτου του περιβάλλοντός τους, στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμης τουριστικής πολιτικής και φυσικά στην ένταξη όλων των ομάδων του πληθυσμού σε αυτές τις πολιτικές. Στόχος πρέπει να είναι κανένας κάτοικος σε αυτή τη μακροπεριφέρεια να μην μείνει εκτός – να μην μείνει αγνοημένος και αποκλεισμένος! Η Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, οι παραϊόνιες περιφέρειες, οφείλουν να είναι πολιτικά, τεχνοκρατικά και κοινωνικά πρωταγωνιστές στη διαμόρφωση αυτής της μακροπεριφερειακής στρατηγικής».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.