Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

O Άρειος Πάγος αποφασίζει για το πότε θα ασκεί αναιρέσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορμή η διεκδίκηση 38.000 στρεμμάτων στην Σκύρο από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να ασκεί αναιρέσεις σε υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου καλείται να απαντήσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το θέμα συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και ο αντεισαγγελέας το Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, υπογράμμισε ότι σήμερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει δικαίωμα στα εγκλήματα που προβλέπονται από το Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, να ασκεί μόνο αναιρέσεις υπέρ του νόμου. Δηλαδή αναιρέσεις που δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα, αλλά αποτελούν νομολογία για τα δικαστήρια, η οποία θα χρησιμοποιείται σε μελλοντικές υποθέσεις.

Ο αντεισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της άποψης η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να έχει δικαίωμα να ασκεί όχι μόνο αναιρέσεις υπέρ του νόμου στις υποθέσεις περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά και αναιρέσεις με άμεσο αποτέλεσμα επί βουλευμάτων παραπεμπτικών ή απαλλακτικών, κ.λπ.

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με αφορμή υπόθεση διεκδίκησης έκτασης περίπου 38.000 στρεμμάτων στην Σκύρο από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.