Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Προσδοκούν «ανάσταση» οι έμποροι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αισιόδοξα μηνύματα στέλνει η πασχαλινή αγορά, με αποτέλεσμα να χαμογελούν δειλά οι έμποροι και οι επιχειρηματίες, αναμένοντας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μια μικρή αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με πέρυσι, αν και υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς για να βγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για την εμπορική κίνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», τα πασχαλινά αβγά, οι λαμπάδες για τα βαφτιστήρια, τα παραδοσιακά δώρα και γενικά οι αγορές φαίνεται ότι επηρεάζονται και αυτά ανοδικά από το γενικότερο, τελευταία, θετικό κλίμα στην οικονομία της Ελλάδας και κατ΄επέκταση και στο λιανεμπόριο.

Για τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα οι έμποροι καταστημάτων παιχνιδιών έχουν προσδοκίες, καθώς το 10% του ετήσιου τζίρου τους προέρχεται από το συγκεκριμένο διάστημα.

200 εκατ. αβγά για το Πάσχα

Κάθε Πάσχα λόγω του εθίμου καταναλώνουμε και «τσουγκρίζουμε» πάνω από 200 εκατ. αβγά, ανάβουμε περισσότερο από δυο εκατομμύρια λαμπάδες και καταναλώνονται περισσότερο από δυο εκατομμύρια σοκολατένια αβγά.

Πρόκειται για τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και λόγω των εθίμων συντηρείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων-βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εμπορικών.

Εκτός από τα αβγά, σημαντικό ρόλο στον κλάδο του εμπορίου του Πάσχα παίζει η λαμπάδα, η παραγωγή της οποίας όμως ξεκινά από το Νοέμβριο έτσι ώστε να είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο και να αρχίσουν οι παραγγελίες από τα καταστήματα.

Τα παιδιά προτιμούν τις λαμπάδες που διαθέτουν και παιχνίδια, όπως κούκλες και αγαπημένους τους ήρωες, από μια απλή και παραδοσιακή λαμπάδα και έτσι οι γονείς και οι νονοί, επηρεασμένοι και αυτοί από τις διαφημίσεις, υποκύπτουν στις πιο «εξελιγμένες» λαμπάδες, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν μεγαλύτερο οικονομικό αντίτιμο. Μια λαμπάδα μπορεί να κοστίσει από 8 ως 30 ευρώ.

Συμβουλές για τις Πασχαλινές αγορές

Χρήσιμες συμβουλές για τις πασχαλινές αγορές δίνει η Ένωση Καταναλωτών:

• Να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας, να κάνετε λίστα αγορών και να παρακολουθείτε τις τιμές των κυριότερων αγαθών που αγοράζετε ώστε να επισημάνετε «αδικαιολόγητες» ανατιμήσεις.

• Να κάνετε επισταμένη έρευνα τιμών και ποιότητας σε ομοειδή προϊόντα και να μη διστάζετε να επιλέξετε ανταγωνιστικό προϊόν όταν αυτό επιβάλλεται από τη σύγκριση.

• Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων.

• Να προσέχετε και να υπολογίζετε τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης ορισμένων προϊόντων (αβγά, συσκευασμένα αλλαντικά κ.α.).

• Όταν αγοράζετε αβγά θα πρέπει να είναι ωοσκοπημένα, να μην κουνιέται ο κρόκος και να είναι καθαρά και όχι ραγισμένα.

• Τα σοκολατένια αβγά και τα άλλα είδη σοκολατοποιΐας πρέπει να έχουν ετικέτα που να αναγράφεται η σύνθεση τους καθώς και η ημερομηνίας λήξης τους. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αβγών γιατί αν αποτελείται από μικρά παιχνίδια, αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και πνιγμό σε παιδιά μικρής ηλικίας.

• Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την ένδειξη «CE», που σημαίνει ότι τηρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ.

• Τα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν αιχμηρές μύτες, βελόνες και διάφορα άλλα εξαρτήματα που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα και επίσης δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα, ούτε να μυρίζουν σαν αυτά, γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.

• Μην αγοράζετε ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια (ανοιχτές συσκευασίες) και παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής, γι’αυτό είναι και φθηνότερα.

• Δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες, που συνήθως είναι καρκινογόνες. Καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.