Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Συλλήψεις για βασανισμό του Ίλι Καρέλι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Ανωναράκηςάσκησε και νέα ποινική δίωξη στην υπόθεση του θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, η οποία αφορά τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας.

Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου ΔικαιοσύνηςΜαρίνος Σκανδάμης δήλωσε από την πλευρά του ότι "ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπευθύνου".

Από τον εισαγγελέα Άμφισσας έχουν εκδοθεί εντάλματα για τη σύλληψη 8 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, ενώ προηγουμένως είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για βασανισμό με αποτέλεσμα το θάνατο, για απλό βασανισμό και για βαριά σκοπούμενη βλάβη.

Αναλυτικότερα, οι διώξεις ασκήθηκαν κατά 8 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας και κατά παντός υπευθύνου για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου και αστυνομικών υπαλλήλων.

Το μεσημέρι της Τρίτης άνδρες του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησε στη σύλληψη τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας.

Μέχρι στιγμής οι διώξεις για το Μαλανδρίνο και κατά των αστυνομικών δεν έχουν ακόμη προσωποποιηθεί.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για τον πρόεδρο των Εσωτερικών Φρουρών των φυλακών Νιγρίτας,Χάρη Κονσολίδη, που νοσηλεύεται από το απόγευμα της Δευτέρας στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Επίσης, το Δικαστικό Συμβούλιο Άμφισσας έλυσε το ζήτημα της δικαστικής εντοπιότητας που είχε ανακύψει, ως προς το αν θα διεξαχθεί η ανάκριση στην Άμφισσα ή στην Νιγρίτα Σερρών και αποφάνθηκε ότι η ανάκριση για την επίμαχη υπόθεση θα πραγματοποιηθεί στην Νιγρίτα Σερρών.

Το ζήτημα της δικαστικής εντοπιότητας ανέκυψε καθώς κακουργήματα διαπράχθηκαν τόσο στην Άμφισσα όσο και στην Νιγρίτα.

Ακόμη, ο κ. Σκανδάμης με αφορμή τις συνθήκες θανάτου του Ιλία Καρέλι, δήλωσε: "Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του κράτους δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπεύθυνου".

Στο χωριό του, στα περίχωρα του Φίερι, έγινε η κηδεία του Ιλί Καρέλι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του, στις φυλακές Νιγρίτας. Όπως μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους έριξαν πάνω στο φέρετρο μια αλβανική σημαία και φώναζαν συνθήματα κατά της Ελλάδας.

Τι ισχυρίζεται ο υποδιευθυντής στη Νιγρίτα

 


Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή των φυλακών Νιγρίτας, που μίλησε στο ΑΜΠΕ, οι έρευνες του τμήματος των Εσωτερικών Υποθέσεων εστιάζονται, στις περίπου "2,5 ώρες που δεν καταγράφεται από τις κάμερες ο κρατούμενος". "Εκεί μέσα τι γίνεται, δεν ξέρω", λέει στο ΑΠΕ ο κ. Ραδόπουλος.

Προσθέτει: "Όταν έφτασε ο κρατούμενος φωτογραφήθηκε στο πρόσωπο και στο σώμα. Συνολικά έχουμε επτά φωτογραφίες, στη μία εκ των οποίων φαίνεται ότι η παλάμη του έφερε ένα μαύρο σημάδι, το οποίο επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής.

Αφού έγινε η φωτογράφιση, ο κρατούμενος παρέμεινε σε έναν χώρο που εμείς τον λέμε χώρο αναμονής,'ψυγείο', έως ότου να πάει στο κελί του, το οποίο βρισκόταν απέναντι".

"Εκεί δεν έχουμε εικόνα και δεν μπορούμε να αποδείξουμε, να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε κάτι. Εκεί παρέμεινε ο κρατούμενος μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, μετά μπήκε στο κελί του.

Εκεί δεν έχουμε εικόνα, αυτό είναι που εξετάζει και το Εσωτερικών Υποθέσεων γιατί μετά όλα έχουν καταγραφεί. Εκείνες τις 2,5 ώρες εξετάζει το Εσωτερικών Υποθέσεων και δεν ξέρω κι εγώ τι έγινε- οι συνάδελφοι όλοι αρνούνται ότι τον πλησίασαν. 'Δεν κάναμε τίποτα, δεν τον πειράξαμε' μας είπαν, οι συνάδελφοι που μπήκαν στο χώρο. Φαίνεται από τις κάμερες ότι υπάρχει κίνηση, μέσα στο 'ψυγείο', όμως δεν φαίνεται τι έγινε", τόνισε.

"Όταν μπήκε στο κελί του (ο Καρέλι) φαίνεται ότι ήταν χτυπημένος, πονούσε. Φαίνεται στις κάμερες. Κάποια στιγμή ηρέμησε, μετά διαπιστώθηκε ότι δεν έκανε την παραμικρή κίνηση. Τον φώναξαν δεν ανταποκρίθηκε, ειδοποίησαν το ασθενοφόρο, ο γιατρός διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός", κατέληξε.

Ενημέρωσε επίσης ότι ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, νοσηλεύεται στηνψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, λόγω της πίεσης που δέχεται από τις ανακρίσεις.

"Είμαστε πάρα πολύ πιεσμένοι, γίνεται με έναν τρόπο περίεργο, δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε. Ο Χάρης 'έσπασε', κατέληξε στο ψυχιατρείο", πρόσθεσε.

Νέα στοιχεία

Ρεπορτάζ του Έθνους ανέφερε ότι νέα δεδομένα θέτουν σε αμφισβήτηση την αρχική εικόνα πως ο κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου πέθανε από χτυπήματα που είχε δεχτεί πριν περάσει την πύλη των φυλακών Νιγρίτας.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι μώλωπεςπου έφερε ο Καρέλι σε όλο του το σώμα προκλήθηκαν σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά χρονικά σημεία.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις αστυνομικών αρχών, ορισμένα τραύματα ίσως και να προϋπήρχαν της δολοφονίας του σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Μαλανδρίνο.

Κάποια από τα τραύματα έγιναν την ημέρα του φονικού και της σύλληψής του, στις 25 Μαρτίου, και κάποια άλλα δύο μέρες μετά, δηλαδή την ημέρα που μεταφέρθηκε στη Νιγρίτα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατροδικαστών, την ημέρα αυτή προκλήθηκαν τόσο το κάταγμα με κλομπ στο στέρνο του 42χρονου, στο οποίο αποδίδεται προς το παρόν η αιτία θανάτου, όσο και τοέγκαυμα στη δεξιά του παλάμη, που πιθανολογείται πως έγινε από ηλεκτροσόκ.

Επίσης, κοντά στην ώρα θανάτου τοποθετείται και η αιμορραγία από τη μύτη του κρατουμένου.


Τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, που θα είναι έτοιμα σε περίπου 20 μέρες από σήμερα, αναμένεται να λύσουν το μυστήριο, αναφέρει το Έθνος.

Ανακοίνωση (;) στο Indymedia

 

Συζητήσεις και αντιδράσεις στο μεταξύ προκάλεσε στο εσωτερικό των φυλακών ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Indymediaκαι αποδίδεται σε κρατουμένους της Νιγρίτας, στο οποίο χαρακτηρίζεται ως "βασανιστής" ο Τσιρώνης.

Πρόκειται για ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε ως ανακοίνωσή κρατουμένων που ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οιφωτογραφίες από τη στιγμή που εισήλθε ο Καρέλι στη φυλακή Νιγρίτας, να βρεθούν οι υπεύθυνοι του ξυλοδαρμού του και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του, όπως θα καταδικαζόταν και αυτός.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί, αναφέρει:

"Η δολοφονία έγινε άμεσα και με επαγγελματική ακρίβεια. Ο Ιλία Καρέλι χώρια τους μώλωπες είχε και τρύπες στο σώμα του, μια στο χέρι και μια στη περιοχή του στέρνου, οι οποίες φέρεται να έγιναν με αιχμηρό αντικείμενο πράγμα το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί. Εμείς θέλουμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου του όπως έγινε και με τον υπαρχιφύλακα.

Επίσης ζητάμε να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι φωτογραφίες από τη στιγμή που εισήλθε στη φυλακή Νιγρίτας. Να βρεθούν οι υπεύθυνοι του ξυλοδαρμού και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του όπως θα καταδικαζόταν κι εκείνος.

Από νέα στοιχεία που κυκλοφορήσαν από εξωτερικό φρουρό και διάφορους εργαζόμενους κρατούμενους, στο χώρο εισερχομένων υπάρχουν ακόμα και τώρα κηλίδες αίματος και φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο Ιλία Καρέλι ξυλοκοπήθηκε ΚΑΙ στις φυλακές Νιγρίτας. Το μόνο που ζητάμε είναι η δικαιοσύνη και όχι φασιστικές ενέργειες σε στιλ βεντέτας".


Πηγή: http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.