Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πώς θα εξασφαλίσετε την εισαγωγή σας σε τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με λιγότερα μόρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναλυτικός οδηγός από το newsbeast.gr.

Μπορεί η απόφαση του ΣτΕ για τις ειδικές κατηγορίες να προκάλεσε την αναστάτωση σε πολλούς υποψηφίους που είναι πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι ωστόσο το γεγονός ότι θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές θα πρέπει να τους καθησυχάσει καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους σε ένα κεντρικό τμήμα των ΑΕΙ-ΤΕΙ με πολλοί λιγότερα μόρια συγκριτικά με τους υποψηφίους που δεν εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες.

Οπωσδήποτε θα πρέπει οι υποψήφιοι να μελετήσουν καλά την Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στις αντιστοιχίες των τμημάτων ώστε να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα των ελεύθερων μετεγγραφών καθώς υπάρχουν τμήματα που δεν είναι αντίστοιχα. Για παράδειγμα το τμήμα «Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν είναι αντίστοιχο με τα τμήματα Βιολογίας σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα όσοι εισαχθούν σε αυτό να μη μπορούν να πάρουν μετεγγραφή.

Το newsbeast.gr παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα τμημάτων που είναι αντίστοιχα, καθώς και τα μόρια για να έχουν μια εικόνα οι περίπου 20.000 υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών και οι οικογένειές τους. Στους πίνακες που ακολουθούν δεν παρουσιάζεται το σύνολο των τμημάτων που δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής.

Ποια τμήματα χρήζουν της προσοχής

Υπάρχουν κάποια περιφερειακά τμήματα που δίνουν το δικαίωμα της μετεγγραφής σε κεντρικά τμήματα χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί υποψήφιοι. Το newsbeast.gr παρουσιάζει τα τμήματα αυτά όπως διαμορφώθηκα με βάση την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση.



    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)
    ΠΑΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
    10.848
    Το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στη Μυτιλήνη δίνει δικαίωμα μετεγγραφής σε τμήματα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και έτσι ενώ όσοι εισάγονται στο τμήμα της Μυτιλήνης έχουν δικαιώματα κοινωνιολόγου με τη μετεγγραφή τους αποκτούν δικαιώματα φιλολόγου.
    ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΟΡΙΝΘΟΣ)
    ΠΑΝ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ
    11.960
    Το τμήμα της Κορίνθου δίνει μετεγγραφή στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με βάση 16.714 μόρια και επαγγελματικά δικαιώματα δασκάλου ειδικής αγωγής.
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
    ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ
    10.663
    Το τμήμα Πληροφορικής στην Κέρκυρα όπως και άλλα τμήματα πληροφορικής δίνουν μετεγγραφή στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο Μακεδονίας που εκτός από τα δικαιώματα στην πληροφορική δίνει και επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου. Το ίδιο συμβαίνει αν κάποιος πάρει μετεγγραφή στο τμήμα Πληροφορικής στο ΟΠΑ που επίσης δίνει επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου.
    ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ)
    ΔΗΜ ΠΑΝ ΘΡΑΚΗΣ
    10.461
    Αν κάποιος περάσεις στο τμήμα της ακριτικής Ορεστιάδας μπορεί να πάρει μετεγγραφή στο τμήμα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης. 1ο επιστημονικό πεδίο – τμήματα που δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής και μόρια Τα πιο κάτω τμήματα σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση είναι αντίστοιχα και υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής. Μπορεί ένας υποψήφιος τρίτεκνος να εισαχθεί στο τμήμα Φ.Π.Ψ Ιωαννίνων και να πάρει μετεγγραφή στο τμήμα της Αθήνας όπου έχει μεγαλύτερη βάση εισαγωγής κατά 2.079 μόρια.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.