Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Έκρηξη χρεών από φόρους στα ακίνητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα απλήρωτα χαράτσια αυξήθηκαν κατά 50%.
Έκρηξη χρεών από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ λόγω υπερφορολόγησης και κατρακύλα μέχρι και 50% στις τιμές των ενοικίων, καταγράφουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, με τους αναλυτές της κτηματαγοράς να εκτιμούν ότι το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», είναι χαρακτηριστικό ότι τα απλήρωτα χρέη από φόρους και χαράτσια στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκαν κατά 50% μέσα σε έναν χρόνο, καθώς από 499 εκατ. ευρώ το 2012 διαμορφώθηκαν στα 974 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων οδήγησε 41.000 ιδιοκτήτες να αφαιρέσουν το ρολόι της ΔΕΗ από τα διαμερίσματά τους μόνο στον Δήμο Αθηναίων, ο συνολικός αριθμός των κλειστών διαμερισμάτων να φθάνει τα 80.000, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κ. Μαρία Φιλιππακοπούλου, οικονομολόγος.

Η ίδια ανέφερε ότι η πτώση των τιμών των ακινήτων στις πιο «ακριβές» περιοχές τις έκανε πιο ανταγωνιστικές με άλλες όμορες. Τα Βριλήσσια έγιναν πιο ελκυστικά σε σχέση με τα Μελίσσια.

Νέα δεδομένα

Η υπερφορολόγηση των ακινήτων έφερε νέα δεδομένα στην αγορά ανεβάζοντας το κόστος διακράτησης και παράλληλα μείωσε την αξία της επένδυσης, ενώ πέρασε στο παρελθόν η άποψη που κυριαρχούσε για περισσότερα από 60 χρόνια και έλεγε ότι κανένας δεν έχασε αγοράζοντας γη ή ακίνητο.

Ο κ. Γιάννης Γόρδιος, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, έκανε λόγο για τέλος της οικοδομικής δραστηριότητας στην περίοδο της κρίσης καθώς μειώθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των οικοδομικών αδειών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα. Το 2005 εκδόθηκαν άδειες για την κατασκευή 7,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και στα τέλη του 2013 ο αριθμός τους περιορίστηκε μόλις σε 335 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που υποδηλώνει ιδιωτική - ατομική δραστηριότητα.

Ο κ. Δημήτρης Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος της Savills Hellas, μίλησε για την αγορά γραφείων και καταστημάτων, από την οποία προκύπτει βουτιά έως 50% στις τιμές και σε ακριβούς δρόμους της Αθήνας. Σε ετήσια βάση το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν στα 220 ευρώ το 2008 και σήμερα έχει υποχωρήσει στα 110 ευρώ ανά τ.μ.

Τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τον ενοικιαστή προτίθενται να μειώσουν περαιτέρω το μίσθωμα. Αναφέρθηκε ότι πρόσφατα ιδιοκτήτης κατέβασε το μίσθωμα στα 17 ευρώ ανά τ.μ. από 33 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος σε κατάστημα συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. ώστε να μη μείνει άδειο το ακίνητο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.