Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Παρέμβαση Τζολί κατά της σεξουαλικής βίας στον πόλεμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη ενώ γυναίκες σε εμπόλεμες ζώνες βιάζονται».

Αποφασιστικότερη παρέμβαση ώστε σε όλο τον κόσμο να αποτρέπεται η σεξουαλική βία σε πολεμικές συγκρούσεις ζήτησαν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, και η Αμερικανίδα ηθοποιός, Αντζελίνα Τζολί. Την έκκλησή τους στήριξε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, η οποία είναι μεταξύ των εμπνευστών πρωτοβουλίας για την υιοθέτηση διακήρυξης του ΟΗΕ για την αποτροπή της σεξουαλικής βίας σε πολεμικές συγκρούσεις.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμμετέχοντας στη διάσκεψη για την αποτροπή της σεξουαλικής κακοποίησης σε ένοπλες συγκρούσεις, η οποία διεξάγεται στο Σαράγεβο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Κροατίας και η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στην ωμή βία που καταστρέφει την αξιοπρέπειά τους και αφήνει μακροχρόνιες επιπτώσεις, οι οποίες εξαλείφονται δυσκολότερα απ' ό,τι οι υλικές ζημιές που επιφέρει ο πόλεμος.

Τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη για μεγαλύτερο ρόλο των μελών των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στην αποτροπή της σεξουαλικής βίας και των βιασμών σε εμπόλεμες περιοχές.

Την ισχυρότερη παρέμβαση στη μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης σε πολέμους προώθησαν πριν από δύο χρόνια οι Ουίλιαμ Χέιγκ και Αντζελίνα Τζολί, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν -μεταξύ άλλων- από τη διαπίστωση ότι στις πολεμικές συγκρούσεις στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες βιασμοί και μόνο λίγες δεκάδες δράστες τέτοιων εγκλημάτων λογοδότησαν ενώπιον δικαστηρίων.

Στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υπολογίζεται ότι υπήρξαν 50.000 περιπτώσεις βιασμών και μόνον 33 καταδίκες δραστών.

«Αυτός είναι ο στόχος παγκόσμιας εκστρατείας που ξεκινήσαμε τον Μάιο του 201»," υπενθύμισε ο κ. Χέιγκ, προσθέτοντας ότι ένα από τα κίνητρα ήταν και το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αντζελίνα Τζολί, η ταινία «Στη χώρα του αίματος και του μελιού», η οποία αφηγείται τη φρίκη του πολέμου της Βοσνίας και το θέμα των βιασμών γυναικών.

«Επιθυμούμε να βοηθήσουμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να ξεπεράσει την οδυνηρή κληρονομιά του παρελθόντος» ανέφερε ο κ. Χέιγκ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αποτραπεί επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων σε όλο τον κόσμο. Η σεξουαλική βία είναι όπλο με καταστροφικές συνέπειες, υπογράμμισε ο κ. Χέιγκ, προειδοποιώντας ότι σήμερα συμβαίνει στη Συρία, στο Νότιο Σουδάν, στο Κονγκό, στη Λιβερία.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ πρότεινε οι υπουργοί Εξωτερικών όλων των κρατών να έχουν πιο ενεργή συμμετοχή σε αυτό το πεδίο και τα δικαστικά συστήματα να τιμωρούν πιο αποφασιστικά τους δράστες σεξουαλικής βίας στον πόλεμο, επειδή δεν είναι εγκλήματα που θα πρέπει να θεωρούνται λιγότερο σημαντικά από άλλα.

Η βρετανική κυβέρνηση θα παράσχει ειδική στήριξη στο Κέντρο Εκπαίδευσης για Συμμετοχή σε Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις (PSOTC) που λειτουργεί στο Σαράγεβο, ώστε να διοργανώνει ειδικά προγράμματα κατάρτισης στην αποτροπή της σεξουαλικής βίας για μέλη στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που παίρνουν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές.

Στο κέντρο εκπαιδεύονται μέλη ενόπλων δυνάμεων χωρών της περιοχής από εκπαιδευτές από την Αλβανία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και τη Σλοβενία που παρακολουθούν ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα και θα αποκτήσουν δεξιότητες, τις οποίες θα μοιραστούν με άλλα μέλη ειρηνευτικών αποστολών στον ΟΗΕ και σε όλο τον κόσμο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανήγγειλε πως μαζί με την Αντζελίνα Τζολί θα συνεχίσει να συμμετέχει σε δράσεις για το θέμα αυτό και ευχαρίστησε τη Βέσνα Πούσιτς για τη στήριξη.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας σημείωσε πως «αν δεν είχαν συμβεί ανάλογα εγκλήματα και στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία θα θεωρούσαμε ότι είναι κάτι που συμβαίνει κάπου αλλού, σε κάποιον άλλο».

Στην Κροατία πρόσφατα παρουσιάστηκε πρόταση νόμου για τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής βίας στον Πατριωτικό Πόλεμο, με την οποία η σεξουαλική βία στον πόλεμο χαρακτηρίζεται έγκλημα πολέμου, το οποίο δεν παραγράφεται.

Ως ειδική απεσταλμένη του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η Αντζελίνα Τζολί τόνισε ότι είναι σημαντικό οι στρατιώτες να εκπαιδεύονται για τη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας. «Δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη ενώ γυναίκες σε εμπόλεμες ζώνες βιάζονται», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι βιασμοί σε πολεμικές συγκρούσεις είναι γεγονός, ότι οι γυναίκες είναι οι βασικοί στόχοι, αλλά συχνά και οι άνδρες, ανεξάρτητα από ηλικία, γίνονται θύματα. Η μεγαλύτερη παρέμβαση θα βοηθήσει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που υποβάλλονται σε τέτοιου είδους βία, ανέφερε η κ. Τζολί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.