Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

«Δεν αρκούν τα λόγια για την καταπολέμηση του ρατσισμού»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού.

«Η διακηρυκτική καταδίκη του ρατσιστικού λόγου και της ρατσιστικής βίας δεν αρκεί για την καταπολέμηση του φαινομένου», υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού.

Όπως σημειώνει η ανεξάρτητη αρχή, «ο ρατσισμός υπονομεύει τα θεμέλια του κράτους δικαίου και εμφανίζει την ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια ως έννοια που σχετικοποιείται και μεταβάλλεται συγκυριακά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά (εθνικά, φυλετικά, θρησκευτικά, ηλικίας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού) της ομάδας που κάθε φορά στοχοποιείται. Πρόκειται για αντιλήψεις και πρακτικές ασύμβατες με την ίδια τη δημοκρατία».

Κατά τον Συνήγορο του Πολίτη, «εκείνο που απαιτείται είναι μια στρατηγική διάχυσης ενός ηχηρού μηνύματος αντιπαράθεσης με τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία σε όλη τη δράση της δημόσιας διοίκησης. Ο δημόσιος λόγος έχει καθοριστική συνεισφορά στη συνεπή υπεράσπιση αυτού του σκοπού, αλλά και στην έμπρακτη υλοποίησή του. Αντιστοίχως σημαντική είναι η θέσπιση και η αποτελεσματική εφαρμογή ενός επαρκούς νομοθετικού πλαισίου».

Στη δήλωση επισημαίνεται, ακόμη, ότι «παρά την εμφανή μείωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας, μετά τις εξελίξεις του Σεπτεμβρίου 2013, τα οποία όμως δεν έχουν εκλείψει, παραμένει επίκαιρη η Ειδική Έκθεση της αρχής για τη ρατσιστική βία, ιδίως ως προς τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις απαιτούμενες νομοθετικές βελτιώσεις».

«Παραμένουν, επίσης, επίκαιρες αρκετές από τις παρατηρήσεις της αρχής για τον υπό ψήφιση Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, ιδίως σχετικά με το κομβικής σημασίας ζήτημα της ουσιαστικής προστασίας των θυμάτων ρατσιστικής βίας», καταλήγει η ανεξάρτητη αρχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.