Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Απώλεια για την Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα 81 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος συγγραφέας, εκδότης, ερευνητής, ιστορικός και αρθρογράφος, ο Πάτροκλος Σταύρου, υφυπουργός και στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Κυπριανού και Βασιλείου, τον οποίο η Ελένη Ν. Καζαντζάκη υιοθέτησε το 1982 και το 1995 του εκχώρησε υπό μορφή γονικής παροχής τα πνευματικά δικαιώματα στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.



Η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών τον είχε αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα.

Ο Πάτροκλος Σταύρου γεννήθηκε το 1933 στη Λευκωσία, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και με υποτροφία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1951 μέχρι το 1959 μετείχε στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Κατά το διάστημα 1957-1960 υπηρέτησε ως Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου στην Αθήνα και στη Λευκωσία.

Το 1960, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πάτροκλος Σταύρου ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και το 1963 ορίσθηκε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, και παρέμεινε Υφυπουργός μέχρι τον Ιούνιο του 1993. Ήταν επί κεφαλής του Προεδρικού Γραφείου και του Προεδρικού Μεγάρου, απ` ευθείας υπόλογος στον Πρόεδρο ως στενός συνεργάτης. Επισκέφθηκε πολλές χώρες και πήρε μέρος σε διεθνή συνέδρια, πολιτικά και πολιτιστικά, και σε διεθνείς διασκέψεις, καθώς και σε Γενικές Συνελεύσεις των Ηνωμένων Εθνών, σε Συνέδρια Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών και Διασκέψεις Πρωθυπουργών/Προέδρων χωρών της Κοινοπολιτείας, είτε συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε ως ειδικός απεσταλμένος, αντιπρόσωπος της Κύπρου.

Μέσα στα πλαίσια των κρατικών και άλλων καθηκόντων του εργάσθηκε για την πολιτιστική προβολή και άνοδο της Κύπρου, την οποία προέβαλλε ως εστία πολιτιστικής δημιουργίας και όχι ως τόπο συγκρούσεων. Μελέτησε ιδιαίτερα τον ποιητή Κωστή Παλαμά. Το βιβλίο του “Ο Παλαμάς και η Κύπρος” βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1969 . Ήταν ο πρώτος Κύπριος που βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών.

Εξέδωσε το βιβλίο του Captain P. S. Le Geyt Makarios in Exile. Έγραψε και εξέδωσε, μεταξύ άλλων, Κατάλογο πινάκων, έργων τέχνης και ιστορικών εγγράφων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το βιβλίο Ο Παλαμάς και η Κύπρος και το λεύκωμα Cyprus, The Sweet Land (αγγλικά και γερμανικά). Επίσης, μετέφρασε μαζί με τον Κύπρο Ψυλλίδη το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών μεγάλο δίτομο Ιστορικό Λεύκωμα της Ελληνικής Επαναστάσεως 1821.

Οργάνωσε, συντόνισε και επόπτευσε την έκδοση από το Ιδρυμα Αναστάσιου Γ. Λεβέντη της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, η οποία κάλυψε την περίοδο μέχρι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια της Κύπρου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.