Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων το Αριστοτέλειο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βρίσκεται στη 204η θέση της παγκόσμιας κατάταξης Webometrics.

Πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων εμφανίζεται για το Α' εξάμηνο του 2014 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην διεθνή κατάταξη Webometrics. Επίσης το ΑΠΘ βρίσκεται στη θέση 204 της παγκόσμιας γενικής κατάταξης και στην 75η στην Ευρώπη (στην 65η στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη έρευνα, το ΑΠΘ είχε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στα κριτήρια της παρουσίας στο web (θέση 121) και του ανοιχτού επιστημονικού περιεχομένου (θέση 89). Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι σε σχέση με την κατάταξη του Β' εξαμήνου του 2013, η θέση του ΑΠΘ βελτιώθηκε (κατείχε την θέση 226), βελτιώνοντας και τους επιμέρους δείκτες-κριτήρια.

Στη μεθοδολογία της Webometrics για την κατάταξη των πανεπιστημίων χρησιμοποιούνται τέσσερις δείκτες:

Παρουσία (16,66%). Ο συνολικός όγκος περιεχομένου (ιστοσελίδων, εγγράφων κ.λπ.) που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος. Η μέτρηση παρέχεται από τη μηχανή αναζήτησης Google.

Απήχηση (50%). Η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος. Η δημοτικότητα του περιεχομένου θεωρείται ότι αναγνωρίζει την αξία του ιδρύματος, την ακαδημαϊκή του επίδοση, την αξία και τη χρησιμότητα της δημοσιευμένης πληροφορίας ή υπηρεσίας που παρέχει το ίδρυμα.

Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (16,66%). Αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού μέσω του πλήθους των εγγράφων που καταλογογραφούνται στο Google Scholar.

Αριστεία (16,66%). Ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ο δείκτης αυτός προέρχεται από τη SCImago.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.