Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Τα «εκρηκτικά» ήταν «Ναρκωτικό του βιασμού»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ύποπτη φιάλη που βρέθηκε σε τραίνο περιείχε την ουσία «GAB».

Στη νυκτερινή αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Βενετία, συνελήφθη εχθές ένας 33χρονος Αιγύπτιος καθώς στην κατοχή του βρέθηκε ένα ύποπτο μπουκάλι, το οποίο περιείχε GAB, το αποκαλούμενο «ναρκωτικό του βιασμού», καταρρίπτοντας τις πρώτες αναλύσεις στο περιεχόμενο της φιάλης που άφηναν υπόνοιες για εκρηκτικές ουσίες.

Αρχικά οι αστυνομικοί εξέτασαν την υπόθεση της μεταφοράς εκρηκτικών, εκδοχή που οδήγησε την εισαγγελία της πόλης Μπεζανσόν, στην ανατολική Γαλλία, να αρχίσει τη διενέργεια έρευνας για «μεταφορά και κράτηση εκρηκτικών προϊόντων».

Ωστόσο οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας στα γαλλο-ελβετικά σύνορα επέτρεψαν να αποκλεισθεί κάθε κίνδυνος έκρηξης. Τελικά «το προϊόν αντέδρασε θετικά στους ελέγχους για GHB", δήλωσε ο εισαγγελέας της Μπεζανσόν Αλέν Σαφάρ.

Το GHB είναι ένα συνθετικό ναρκωτικό, γνωστό ως «ναρκωτικό του βιασμού» και απαγορεύεται στη Γαλλία.

Όλα άρχισαν όταν ομάδα των γαλλικών τελωνείων ανέβηκε στην αμαξοστοιχία στο σταθμό της Ντιζόν, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για τον συνήθη τελωνειακό έλεγχο.

Την Τετάρτη γύρω στις 23.45', ένα μπουκάλι που κρατούσε ο συγκεκριμένος επιβάτης προσήλκυσε την προσοχή των τελωνειακών. Η φιάλη ήταν μέσα σε συσκευασία αλουμινίου και γύψου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της νομαρχίας Ζοέλ Ματουρέν, όταν οι τελωνειακοί εξέτασαν τον επιβάτη, αυτός «δεν έδωσε πολύ σαφείς απαντήσεις ούτε όμως προέβαλε αντίσταση».

Κατά την εξέτασή του, ο άνδρας «δήλωσε ότι δεν γνώριζε τη φύση των προϊόντων που μετέφερε». Το μπουκάλι έφερε την ένδειξη «νίτρο», κάτι «που παραπέμπει σε εκρηκτικό υλικό», δήλωσε ο εισαγγελέας Σαφάρ.

Ο άνδρας κατέβηκε για τελωνειακό έλεγχο στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Ντουμπ και οδηγήθηκε στο τελωνείο της Βαλόμπ, στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, ενώ η αμαξοστοιχία συνέχισε το δρομολόγιό της.

Σε αυτό το μεθοριακό φυλάκιο που απέχει μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Βαλόμπ (Ελβετία), οι τελωνειακοί απέκλεισαν την περιοχή σε ακτίνα 70 μέτρων, χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί η κυκλοφορία στο δρόμο που οδηγεί από τη Γαλλία στην Ελβετία.

Η διαδικασία NRBC, για πυρηνική, ραδιολογική, βιολογική, χημική απειλή, τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή. Πέντε τελωνειακοί μαζί με τρεις χωροφύλακες που είχαν έρθει σε επαφή με τον άνδρα και το δέμα οι οποίοι εξέταζαν την υπόθεση, υποβλήθηκαν σε υγειονομικό έλεγχο από ομάδα γιατρών για προληπτικούς λόγους.

Ομάδα πυροτεχνουργών που μετέβη με ελικόπτερο χθες το πρωί στο σημείο αυτό είχε αρχίσει να διεξάγει ελέγχους στο περιεχόμενο της φιάλης η σύσταση του οποίου ήταν σε υγρή και στερεή μορφή.

Κατόπιν οι πυροτεχνουργοί ζήτησαν ένα κινητό εργαστήριο. Το όχημα εντοπισμού και αναγνώρισης ραδιολογικών, βιολογικών και χημικών στοιχείων καθώς και λήψης δείγματος, μετέβη στο σημείο για μια σειρά εκτενέστερων ελέγχων στο ύποπτο μπουκάλι.

«Οι πρώτες εξετάσεις για εκρηκτικές ουσίες ήταν θετικές», σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μπεζανσόν. Ωστόσο νέες, εκτενέστερες αναλύσεις το βράδυ απέκλεισαν κάθε σοβαρό κίνδυνο (για νόσο του άνθρακα, ρικίνη, πανούκλα, χολέρα, τουλαραιμία).

Τέλος αρνήθηκαν όλοι οι κίνδυνοι, πριν νέες εξετάσεις επιτρέψουν τον εντοπισμό της παρουσίας GHB.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.