Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Το συριανό καρναβάλι ξεκινά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έναρξη την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Την επόμενο Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου θα δοθεί η έναρξη του 4ου Συριανού Καρναβαλιού, που έχει γίνει πλέον θεσμός για το νησί!

Για ακόμη μια χρονιά έχει ετοιμαστεί ένα πλούσιο και ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλους τους καρναβαλιστές από τη Σύρο αλλά και τους φίλους του νησιού που το επισκέπτονται. Η έναρξη του Καρναβαλιού θα δοθεί σε ένα πάρτυ παρουσίασης των ομάδων και των στολών τους. Στο πάρτυ θα παρελάσουν οι ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό καρναβάλι που θα παρουσιάσουν τα θέματα και τις στολές τους.

Συνεχίζοντας το Σάββατο 1 Μαρτίου στον ιστορικό οικισμό της Άνω Σύρου θα γίνει η πρώτη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων. Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με την αναβίωση του εθίμου «Ζεϊμπέκια» όπου ο καπετάνιος με τα πρωτοπαλίκαρά του θα διεκδικήσουν τη νύφη και θα δώσουν το σύνθημα για να αρχίσουν οι χοροί. Οι καρναβαλιστές και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ζεστή παραδοσιακή φασολάδα και άφθονο κρασί παραμένοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα παραδοσιακά σοκάκια που έζησε και περπάτησε ο Μάρκος Βαμβακάρης.



Την Κυριακή 2 Μαρτίου ο Γεώργιος Σουρής αφού «ψάλει» σε όλους «τα εξ αμάξης» λέγοντας «Εγώ, Γεώργιος Σουρής, ιππότης του Σωτήρος, άνθρωπος διαολόλωλος, αστείου χαρακτήρος, επιθυμώ να σας ειπώ, από αυτό το κάρο, πως είμαι βέρος συριανός και δεν φοβάμαι χάρο…» και άλλα πολλά από τα σατυρικά του ποιήματα θα σημάνει την έναρξη της τελικής μεγάλης παρέλασης στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης. Όλες οι καρναβαλικές ομάδες ακολουθώντας τον Γεώργιο Σουρή θα παρελάσουν έως την κεντρική πλατεία Μιαούλη όπου και θα στηθούν πατροπαράδοτα γαϊτανάκια. Η μέρα θα ολοκληρωθεί με party στους πεζόδρομους της Ερμούπολης σε ρυθμούς latin.

Την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν τα Κούλουμα σε πέντε σημεία της Σύρου (Λαζαρέττα, Ποσειδωνία, Μάννα, Βάρη, Γαλησσάς) όπου και θα γεμίσει ο ουρανός του νησιού με πολύχρωμους χαρταετούς. Παραδοσιακά κεράσματα, κρασί και μουσική θα μας κρατήσουν για ακόμη μια μέρα στο ρυθμό.

Το καρναβάλι στη Σύρο θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 4 Μαρτίου, οπότε και θα αναβιώσει στην Άνω Σύρο το έθιμο της τελευταίας αποκριάς των Καθολικών. Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού σε συνεργασία με τα χορευτικά τμήματα των ΚΑΠΗ θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη ενώ κέρασμα με παραδοσιακή φασολάδα θα περιμένει τους επισκέπτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.