Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Σκλάβοι 150.000 άνθρωποι στη Μαυριτανία!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέτρα για την εξάλειψη της δουλείας στη χώρα ζητεί ο ΟΗΕ.

Η Μαυριτανία έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της δουλείας, ωστόσο πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για την εξάλειψή της, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις μίας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας, περίπου 150.000 άνθρωποι ή το 4 τοις εκατό του πληθυσμού παραμένουν σκλάβοι. Οι εκτιμήσεις από άλλες ομάδες δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 20 τοις εκατό.

«Συγχαίρω την κυβέρνηση της Μαυριτανίας για τα μέτρα που έχει λάβει από την τελευταία αποστολή μου το 2009 και για τη δέσμευσή της σχετικά με την καταπολέμηση της δουλείας στη χώρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τετραήμερής επίσκεψής της η Γκουλνάρα Σαχίνιαν, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη δουλεία. «Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα μετατρέψει τις δεσμεύσεις της αυτές σε πράξεις και είναι αναγκαίο να λάβει πιο δραστικά μέτρα με στόχο την εξάλειψή της και να εφαρμόζει πλήρως τους νόμους και τις πολιτικές», είπε.

Η δουλεία αποτελεί ιστορική πρακτική στη Μαυριτανία, όπου οι ενήλικοι σκλάβοι και τα παιδιά τους θεωρούνται ιδιοκτησία των αφεντικών τους, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η Σαχίνιαν επεσήμανε, επίσης, τον χαμηλό αριθμό των διώξεων και είπε ότι η Πράξη του 2007 για την ποινικοποίηση της δουλείας θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να παρέχεται καλύτερη προστασία σε όσους ζουν υπό το «καθεστώς» της σκλαβιάς. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να γίνει δημοσίως γνωστό πως η εργασία είναι επιλογή και είναι αναγκαίο να υπάρχει σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου».

Ο Μπουμπακάρ Μεσαούντ, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Esclaves, δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει μια τεράστια προσπάθεια για την εξάλειψη της δουλείας, η οποία μέχρι τώρα αποτελεί μέρος της «βασικής εκπαίδευσης» του πληθυσμού της χώρας. «Οι Μαυριτανοί δεν είναι ειλικρινείς με τους εαυτούς τους όταν το ζήτημα είναι η δουλεία. Οι παραδόσεις και τα έθιμά τους υποστηρίζουν τη δουλεία και την ανισότητα. Οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να βοηθήσουν, ωστόσο είναι στο χέρι του κάθε ανθρώπου να οδηγήσει τη δική του επανάσταση».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.