Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Εμπαιγμός των επιχορηγούμενων θιάσων από το ΥΠΠΟ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας, βρέθηκαν χθες το μεσημέρι μέλη της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων αλλά και ανεξάρτητων επιχορηγούμενων θεατρικών ομάδων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον εμπαιγμό τους σε σχέση με τις επιχορηγήσεις της περιόδου 2011-12.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επισκέφθηκε τον Θ. Κωνσταντακόπουλο, των οικονομικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός υπέγραψε μόλις χθες (!) τις αποφάσεις για την καταβολή των επιχορηγήσεων.

Πλην όμως, ο θησαυρός κινδυνεύει να αποδειχθεί άνθρακες, καθώς αν παρέλθει άπρακτη η τρέχουσα χρονιά, δηλαδή το επόμενο επταήμερο, το ποσό αυτό θα χαθεί και οι 50 και πλέον θίασοι θα βρεθούν αναγκασμένοι να υποβάλουν εκ νέου δικαιολογητικά τα οποία μέσα στο 2013 έχουν καταθέσει στο ΥΠΠΟ όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές!

Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να είναι σε θέση να πάρουν το πενιχρό ποσό του 1.4 της επιχορήγησης, οι θίασοι έχουν ήδη καταβάλει σε εφορίες, ΙΚΑ κ.λπ., όλες τις σχετικές εισφορές προκειμένου τα χαρτιά τους να είναι ενήμερα!

"Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε προσωπικά πριν από καιρό ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο και οι επιχορηγήσεις οπωσδήποτε θα δοθούν", είπε βγαίνοντας από τη συνάντηση η Ξένια Καλογεροπούλου. "Αργότερα, ο υπουργός είπε πως θα πάρουμε χρήματα, αλλά τα μισά. Και στο τέλος μάθαμε, χωρίς να το δηλώσει όμως κανένας επίσημα, ότι ίσως πάρουμε το 1.4".

Εξοργισμένοι από μια παρελκυστική συμπεριφορά που οι ίδιοι εισπράττουν ως εμπαιγμό, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΜΚΕΘΙ εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά κατά του υπουργείου, σε περίπτωση που η εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους παρέλθει άπρακτη. Κι αυτό γιατί η "πολιτική απόφαση", όπως τη χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κωνσταντακόπουλος, να εκταμιευθούν τα χρήματα της επιχορήγησης για έξι μονάχα σχήματα δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων θιάσων -στην πραγματικότητα, συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους!

Τα σχήματα για τα οποία εγκρίθηκε η εκταμίευση των χρημάτων είναι τα: Μορφές Έκφρασης, 5.000, 5.12.13, Ομάδα θεάτρου ΟΨ, 3.750, 5.12.13, Θέατρο της Αλήθειας, 5.000 ευρώ, 20.12.13, Ανοιχτή Πόρτα, 17.500, 20.12.13, Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία, 8.000, 20.12.13, Bijoux de Kant, 5.000, 23.12.

Προκειμένου να πιέσουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνει η εκταμίευση εντός του έτους, τα μέλη της ΕΜΚΕΘΙ και των ανεξάρτητων ομάδων ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το μεσημέρι έξω από την πύλη του ΥΠΠΟ.

Λιγότερο αισιόδοξος, ένας νεαρός σκηνοθέτης παρατηρούσε πικρόχολα: "Τι επιχορηγήσεις να περιμένουμε... Μα, πώς νομίζετε πως θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα;"



Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.