Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Τα άτομα με αναπηρίες στη Λέσβο θα περιμένουν πολύ καιρό μέχρι να περάσουν από επιτροπές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες που περιμένουν πώς και πώς να περάσουν από επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Οι όποιες όμως διαδικασίες θα καθυστερήσουν αρκετά ακόμη, εξ αιτίας των κινητοποιήσεων των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που συνθέτουν και τις επιτροπές ΚΕΠΑ.

Όσον καιρό θα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, τόσο θα πηγαίνουν πίσω τα ραντεβού, είτε πρόκειται για πρωτοβάθμιες επιτροπές είτε για δευτεροβάθμιες. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει 19 συνεδριάσεις πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών, γεγονός που σημαίνει ότι ακυρώθηκαν δεκάδες ραντεβού.

Όλοι όσοι έχασαν τη συνάντηση με τους γιατρούς των επιτροπών εξ αιτίας των κινητοποιήσεων, θα πρέπει να περιμένουν έως ότου αυτές λήξουν προκειμένου να εξεταστούν αμέσως μετά. Επί της ουσίας, αλλάζει ολόκληρο το πρόγραμμα και κατ’ επέκταση θα περιμένουν ακόμη περισσότερο χρόνο και εκείνοι που το ραντεβού τους δε συμπίπτει με τις ημερομηνίες των κινητοποιήσεων. Αποτέλεσμα, μεγάλες καθυστερήσεις για τους ανθρώπους με αναπηρία που ήδη περιμένουν αρκετούς μήνες.

Ένα χρόνο και…
Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Κωνσταντίνου Πολύμου από το Ίππειος, που αντιμετωπίζει διανοητικά προβλήματα απ’ όταν γεννήθηκε και ο οποίος είχε περάσει από πρωτοβάθμια επιτροπή που αποφάσισε να χαρακτηρίσει «ήπια» την αναπηρία του, κόβοντάς του έτσι το αναπηρικό επίδομα που έπαιρνε. Η οικογένεια του 30χρονου, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έκανε ένσταση την 1η Απριλίου 2013 για να περάσει ξανά από δευτεροβάθμια επιτροπή και έτσι το νέο ραντεβού ορίστηκε για το Φεβρουάριο του 2014.

Ο 30χρονος είχε περάσει από επιτροπή στις 15 Φεβρουαρίου 2013, η οποία έκρινε ότι πάσχει από ήπια νοητική στέρηση με ποσοστό 50%, ενώ το συνολικό ποσοστό αναπηρίας ανέρχεται στο 30%. Τα ποσοστά αυτά, όμως, δεν επαρκούν για να πάρει ο 30χρονος το προνοιακό επίδομα, που ανερχόταν στα 950 ευρώ το δίμηνο. Η οικογένειά του αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι η Πολιτεία στερεί από τον 30χρονο το επίδομα, προσθέτει ακόμη ένα στα ήδη υπάρχοντα. Γι’ αυτό άλλωστε η οικογένεια προσδοκούσε να περάσει το συντομότερο δυνατόν από το δευτεροβάθμιο όργανο, όπως δηλώνουν οικείοι της που έτρεξαν να συνδράμουν όσον αφορά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες μόλις «κόπηκε» ο νεαρός. Βέβαια, όπως όλα δείχνουν η εξέταση θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, κάνοντας μακρύτερο το «Γολγοθά» της οικογένειας.

Δυσκολεύουν…
Η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου, Σοφία Μιχάλα, σε δήλωσή της σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί, τόνισε ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις όσον αφορά στην εξέταση των ατόμων με αναπηρίες, γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο μεγάλο. «Εκεί που είπαν κάποια άτομα “δόξα τω Θεώ” ενώ έφτανε η ημερομηνία εξέτασής τους, τώρα λένε “βοήθα Παναγιά μου”», σκιαγραφώντας έτσι το δράμα των ανθρώπων που, αν όχι επί χρόνια, επί μήνες περιμένουν να περάσουν από την πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια επιτροπή για να πάρουν το επίδομα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.