Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

«Μισές» οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καύσιμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά από παλινωδία ημερών και αλλεπάλληλες αλλαγές το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι κατέληξε, μέσω κύκλων του και όχι επισήμως για το σύστημα υπολογισμού των αποδείξεων.

Τελικά, οι δαπάνες από σούπερ μάρκετ και καύσιμα θα μετρούν για την εφορία, στο 50% της αξίας τους, καθώς το αναγκαίο ύψος αποδείξεων περιορίστηκε στο 10% του εισοδήματος, από 25% που ίσχυε έως τώρα.

Τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις

Επιπλέον, υποχρέωση συλλογής αποδείξεων θα έχουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην κάλυψη του αναγκαίου ποσού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών για εισόδημα 10.000 ευρώ, οι αναγκαίες αποδείξεις είναι 1.000 ευρώ. Έτσι, για μηνιαία δαπάνη 400 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και καύσιμα, η εφορία παρότι θα μετράει τις μισές, δηλαδή 2.400 ευρώ, το ποσό υπερκαλύπτεται. Οι αναγκαίες αποδείξεις καλύπτονται ακόμα κι αν οι μηνιαίες δαπάνες σε σούπερ μάρκετ και καύσιμα είναι 200 ευρώ, καθώς θα μετρήσουν 1.200 ευρώ.



Για εισόδημα 20.000 ευρώ, οι αναγκαίες αποδείξεις είναι 2.000 ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτεται με μηνιαίες δαπάνες 400 ευρώ για τρόφιμα και καύσιμα.



Εάν, όμως, οι δαπάνες αυτές περιορίζονται στα 200 ευρώ το μήνα, τότε ο εν λόγω φορολογούμενος θα πρέπει να καλύψει 800 ευρώ από άλλες δαπάνες.



Παρά το γεγονός ότι για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα η συγκέντρωση των αναγκαίων αποδείξεων είναι σχετικά εύκολη διαδικασία, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και αυτό διότι πέρα από το «ψαλίδισμα» των αποδείξεων για τρόφιμα και καύσιμα, μεγάλες ανελαστικές δαπάνες εξακολουθούν να μην μετράνε στην εφορία. Συγκεκριμένα, δεν μετράνε οι αποδείξεις ούτε για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ούτε για κοινόχρηστα, ούτε για ενοίκια κύριας και φοιτητικής κατοικίας.

Με βάση την τελευταία έρευνα της Εθνικής Στατικής Υπηρεσίας η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών ανέρχεται σε 1.637,10 ευρώ, ενώ για ζευγάρια άνω των 65 ετών το αντίστοιχο ποσό πέφτει στα 673 ευρώ. Για είδη διατροφής η μέση δαπάνη είναι 328,57 ευρώ, ενώ για ενοίκιο κατά μέσο όρο δαπανώνται 227,07 ευρώ, ενώ για μεταφορές 209 ευρώ.




Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.