Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των ΜΚΟ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχέδιο νόμου για την οργάνωση και τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα, θα παρουσιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Μποδοσάκη Δ. Βλαστός, από το βήμα ημερίδας στη οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης ΜΚΟ «Είμαστε όλοι Πολίτες».

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ανακοινώθηκαν ακόμα δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς ελληνικές ΜΚΟ, η πρόσκληση για την Αύξηση Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας προς Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες, με διαθέσιμη χρηματοδότηση ύψους 2.785.000 ευρώ, καθώς και η πρόσκληση για την Προάσπιση Δικαιωμάτων και Ενίσχυση του Εποπτικού Ρόλου των ΜΚΟ, με διαθέσιμη χρηματοδότηση ύψους 775.350 ευρώ.

Στο πλαίσιο των δυο αυτών προσκλήσεων, το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα λαμβάνει προτάσεις χρηματοδότησης έργων από ΜΚΟ έως τις 22 Μαρτίου 2014. Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης που πρόκειται να καλύψει το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» αυξήθηκε κατά 1 εκατ. ευρώ και έφθασε τα 7,34 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερες δράσεις ΜΚΟ που μπορούν να δημιουργήσουν λύσεις στις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ένδειας που περνά η Ελλάδα.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία ο κ. Βλαστός, σημείωσε ότι το ίδρυμα ασχολείται με τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στη δράση των ΜΚΟ στην Ελλάδα καθώς η συνεργασία δημόσιων φορέων, ιδιωτικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων να είναι προς όφελος των κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως είναι ο διάλογος και η κοινωνική ανοχή στη διαφορετικότητα.

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα ο εθελοντισμός δεν είναι δημοφιλής έννοια αλλά, τα τελευταία χρόνια οι νέοι έχουν δείξει ότι αποφεύγουν τις κομματικές εξαρτήσεις και στο δυναμικό των μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν συνταχθεί λαμπρές προσωπικότητες. Όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος της κοινωνίας εάν και τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη πάψουν να είναι εγκλωβισμένα σε συγκεκριμένης δυναμικής στελέχη και αξιοποιήσουν τους ανθρώπους που θέλουν να εκφράζονται ελεύθερα και αποτελεσματικά.

Επιβεβαίωσε την πίστη του στη δυναμική και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσο μεγαλώνει και ισχυροποιείται η Κοινωνία των Πολιτών τόσο πολλαπλασιάζεται η κοινωνική ωφέλεια και τόσο σταθεροποιείται και ανθεί η Δημοκρατία».

Επίσης, ο κ. Βλαστός καθόρισε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το ίδρυμα σε δράσεις ενδυνάμωσης των ΜΚΟ, πέρα από τη συμβολή του στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, και γνωστοποίησε ότι προχωράει και η χαρτογράφηση όλων των ΜΚΟ κατά κατηγορία και δραστηριότητα για την αξιολόγησή τους και την αξιοπιστία τους για την περαιτέρω οικονομική τους ενίσχυση.

Την επίσημη έναρξη του προγράμματος χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων ΕΣΠΑ Γιώργος Γιαννούσης, εκφράζοντας την πίστη του ότι κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2016 θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα στην κοινωνία και ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Ελλάδα Σ. Λάρσεν ο οποίος επισήμανε ότι οι νορβηγικές ΜΚΟ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με τις ελληνικές για την εκτέλεση του προγράμματος.

Ο πρεσβευτής ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «Δραστηριοποιηθείτε, κάνετε καλή χρήση του προγράμματος για μία καλύτερη κοινωνία. Η Ελλάδα διανύει μία δύσκολη χρονικά περίοδο κατά την οποία έχουν πληγεί συγκεκριμένα μέλη της κοινωνίας και πρέπει να υπάρξουν υπηρεσίες για τις ευάλωτες ομάδες. Οι ΜΚΟ μπορούν να συμβάλουν για να αλλάξει η εικόνα».

Η στρατηγική προσέγγιση και το πλαίσιο χρηματοδότησης ΜΚΟ από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του ΕΟΧ παρουσιάστηκε από τις Vilde Hovik Roberg, ανώτερη σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας και Patrizia Brandellero, συντονίστρια προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών του Γραφείου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ. Στους στόχους και τις λεπτομέρειες του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» αναφέρθηκε αναλυτικά ο Ε. Φαρμάκης, διευθυντής του Προγράμματος.

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, θα έχουν στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όπως οι νέοι, οι υπερήλικες, οι μετανάστες, οι μειονότητες όπως οι Ρομά και οι αιτούντες άσυλο. Επιπλέον το πρόγραμμα θα συνεισφέρει στη μείωση της ρητορικής μίσους, του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού, της βίας κατά των γυναικών και της εμπορίας ανθρώπων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.