Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

«Ανάσα» οι γιορτές για τους επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

«Ανάσα» φαίνεται πως έδωσε στους Βορειοελλαδίτες η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την εικόνα που κατέγραψε ο δείκτης NGBI 500 για το μήνα Δεκέμβριο.

Οι οικονομικοί αναλυτές της εταιρείας δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview που επεξεργάζονται τον δείκτη NGBI 500, αποδίδουν τη σημαντική θετική μεταβολή του δείκτη κατά το συγκεκριμένο μήνα, «στη βελτιωμένη κατάσταση της αγοράς, λόγω της αυξημένης κίνησης και της μεγαλύτερης καταναλωτικής δαπάνης». Ειδικότερα, από τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας, προκύπτει ότι αυτός διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο -19 έναντι -26 τον Νοέμβριο, -20 τον Οκτώβριο και -49 τον Δεκέμβριο του 2012.

Ωστόσο, στο πεδίο της απασχόλησης η εικόνα που διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο είναι «μελανή», καθώς το 23% των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών δήλωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε απολύσεις, έναντι 18% τον Νοέμβριο. Τον ίδιο μήνα, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, το 10% των ερωτηθέντων είπαν ότι αναμένεται να προχωρήσουν σε προσλήψεις, έναντι 13% τον Νοέμβριο. Η «μερίδα του λέοντος» των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 68%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 69% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του. Επισημαίνεται ότι επί τρεις συνεχόμενους μήνες οι Βορρειοελλαδίτες επιχειρηματίες δήλωναν, ολοένα και περισσότεροι, ότι θα προέβαιναν σε προσλήψεις, τάση που ανακόπηκε το Δεκέμβριο.

Τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 13% ότι η κατάστασή τους είναι «καλή», έναντι 15% τον Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή διαμορφώθηκε στο 49% το ποσοστό των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας, που δήλωσαν ότι η κατάσταση τους είναι «ικανοποιητική», ενώ περιορίστηκε σημαντικά (στο 38% από 45% τον Νοέμβριο) ο αριθμός όσων δήλωσαν ότι είναι «κακή». Για το επόμενο εξάμηνο, το 20% των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών εκτίμησαν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση της επιχείρησής τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 22% τον Νοέμβριο. Στασιμότητα βλέπει το 46% (32% τον Νοέμβριο) και επιδείνωση το 33%, έναντι 45% τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με τον τζίρο, οι απαντήσεις το φετινό Δεκέμβριο «έδειξαν» μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι παρουσίασε ανοδική πορεία (25%, έναντι 15% τον Νοέμβριο). Τον ίδιο μήνα, μείωση πωλήσεων δήλωσε το 40% των επιχειρήσεων (το Νοέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47%), ενώ στασιμότητα ανέφερε το 35%, έναντι 38% τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη διεξάγονται (από τον Οκτώβριο του 2009) σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.