Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επανασυνδέεται άραγες το "εφικτό" με το "ηθικό";

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στα φτωχά ελληνικά νοικοκυριά που τα τελευταία χρόνια της κρίσης το στερούνται είναι αδιαμφισβήτητα θετική πράξη. Όμως: Δεδομένου ότι ορατή διέξοδος από την φτώχεια για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των νοικοκυριών δεν υπάρχει, αν η επανασύνδεση δεν ακολουθηθεί από σειρά μέτρων που θα την καθιστούν “μόνιμη” αργά ή γρήγορα θα αποτελεί … ανάμνηση. Πόσο εφικτή είναι μια τέτοια εξέλιξη; Εξαρτάται από την πολιτική βούληση ή αλλιώς από τον τρόπο πολιτικής ανάγνωσης των προτεραιοτήτων…

Μία ανάγνωση των προτεραιοτήτων προτείνει η φέρουσα το όνομα Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας δια του επικεφαλής της Τάσου Ταστάνη. Αντιπαρερχόμαστε τα “γενικά και ιδεολογικά” της σχετικής της ανακοίνωσης, εστιάζουμε στο “ζουμί”. Τα προτεινόμενα από την Πρωτοβουλία κωδικοποιούνται ως ακολούθως: Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα.- Άμεση παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στο ελάχιστο όριο για κάθε μήνα σε φτωχές οικογένειες και άνεργους.- Άμεση μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος διακανονισμούς για την εξόφληση των λογαριασμών, διεύρυνση των κριτηρίων για υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο. - Άμεση μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για όλους τους πολίτες με περιορισμό του ΕΦΚ.

*Κάποιοι ενδεχομένως θα διατυπώσουν την ένσταση ότι όλα τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα ηττώνται αναμετρώμενα με την έννοια/κριτήριο του μακροοικονομικά “εφικτού”. Θα ανταπαντήσουμε ότι εάν κάτι τέτοιο υποτεθεί ότι ισχύει, τότε οι πρόσφατες αποφάσεις ηλεκτρικής επανασύνδεσης των φτωχών είναι αμιγώς επικοινωνιακές – πολιτικάντικες και ηττώνται αναμετρώμενες με την έννοια/κριτήρια του διαχρονικά “ηθικού”. Κατόπιν της παραπάνω διευκρίνισης, κάθε άποψη δεκτή…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.