Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Το φακέλωμα των αναπήρων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξέρετε γιατί κάποιες ομάδες πληθυσμού προσδιορίζονται από τους κυβερνώντες ως «ευάλωτες»; Επειδή είναι ανυπεράσπιστες απέναντί τους, γίνονται τα πρώτα θύματα που θα πληρώσουν τα λάθη τους. Οι ανάπηροι (ΑμεΑ) είναι πρώτοι στη λίστα για πολλούς λόγους: Είναι επιρρεπείς σε δυσμενείς διακρίσεις• πολλοί ζουν στο όριο της φτώχειας• μπορούν εύκολα να τους «φακελώσουν» σε κατηγορίες• προσφέρονται για επίδειξη φιλανθρωπίας• θεωρούν ότι χειραγωγούνται ευκολότερα, ότι η φωνή τους δεν ακούγεται. Αλλά ακούγεται! Όπως τώρα που, με ευκαιρία την Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες που μόλις πέρασε, μας ενημερώνουν ότι τα δικαιώματά τους όχι μόνο συνεχίζουν να είναι εν πολλοίς στα χαρτιά, αλλά επιπλέον η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κόψει και άλλα από τα ψίχουλα που διαθέτει για να κάνει τη ζωή τους πιο αξιοπρεπή.

Η Κύπρος έχει υπογράψει από το 2011 τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Σε γενικές γραμμές, ΑμεΑ είναι άνθρωποι με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές ή αισθητηριακές βλάβες, οι οποίες παρεμποδίζουν την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με όλους. Η Σύμβαση ορίζει τις συμπεριφορές και δράσεις που πρέπει να υιοθετεί μια κοινωνία, ώστε να μπορούν αυτά τα άτομα να ζουν μια ζωή χωρίς διακρίσεις (άρθρο 19), με τις ίδιες απολαύσεις και ευκαιρίες όπως κάθε άλλος. Στα δικαιώματά τους (άρθρο 22) περιλαμβάνεται ο σεβασμός της ιδιωτικής τους ζωής και το απόρρητο προσωπικών πληροφοριών. Αυτά τα τελευταία αποπειράται το κράτος να καταργήσει.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία (ενότητα Απασχόληση, 38 και 38.1) προτείνεται ο «εντοπισμός και ανάπτυξη του αδρανούς ανθρώπινου δυναμικού ανθρώπων με αναπηρίες», με τη χρήση κάποιου «Συστήματος Αξιολόγησης Αναπηρίας και Λειτουργικότητας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ενός Εθνικού Μητρώου Αναπήρων που θα δημιουργηθεί. Δηλαδή, όπως π.χ. στην Ελλάδα και αλλού, θα φακελώσουν τους ανάπηρους σε κατηγορίες «λειτουργικότητας», με απώτερο στόχο, εννοείται, να κόψουν παροχές, υπηρεσίες ή επιδόματα. Αλλά ο βαθμός ανικανότητας κάποιου δεν έχει καμιά σχέση με την πάγια υποχρέωση του κράτους να άρει τα όποια εμπόδια, περιβαλλοντικά ή συμπεριφοράς, που δυσκολεύουν τα ΑμεΑ να ζουν ισότιμα ανάμεσά μας, ενώ παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα, η αξιοπρέπεια και η αρχή της μη διάκρισης.

Το υπουργείο Εργασίας, λοιπόν, προτάσσει τη λειτουργικότητα από τα δικαιώματα, με τη δικαιολογία ότι έτσι θα εντοπίσει ΑμεΑ που μπορούν να εργαστούν, για να τα διευκολύνει. Μοιάζει λογικό σε έναν τρίτο, είναι -λένε- «επιστημονικό εργαλείο» που βασίζεται στο ICY του ΠΟΥ... Ωστόσο, χρήσιμο θα ήταν αυτοί που επινοούν επιστημονικούς κανόνες να ζήσουν λίγες μέρες σε συνθήκες μερικού περιορισμού της λειτουργικότητάς τους. Μπορεί να δουν τότε τι σημαίνει προσωπική αξιοπρέπεια. Ίσως ανακαλύψουν και ότι μπορεί να ανήκουν στα ΑμεΑ χωρίς να το γνωρίζουν, δεδομένου ότι στις αναπηρίες συγκαταλέγονται και οι πνευματικές ή διανοητικές διαταραχές. Η άγνοια ή μια διαταραχή μπορεί κάποτε να σε κάνει σκληρό και απάνθρωπο...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.