Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

«Αποκαταστήστε την αδικία για τα ΑΜΕΑ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας.

Ο ΟΗΕ και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με σχετικές ανακοινώσεις αξιωματούχων τους και ειδικές εκδηλώσεις γιόρτασαν την Τρίτη, όπως όλος ο κόσμος, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες).

Η συγκεκριμένη Ημέρα (3η Δεκεμβρίου) καθιερώθηκε να εορτάζεται από το 1992, με έγκριση ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι αν και την 3η Δεκεμβρίου εορτάζεται την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη υπογράψει μια διεθνή συνθήκη που να βοηθά στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, καλώντας παράλληλα τη Γερουσία «να αποκαταστήσει αυτή την αδικία». Όπως είπε, σύντομα αναμένεται να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ο κ. Κέρι υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, 138 χώρες έχουν επικυρώσει τη συνθήκη, γνωστή ως Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Επίσης, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη τους «πιο αυστηρούς νόμους» για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, επομένως η επικύρωση της συνθήκης από την χώρα του δεν θα απαιτεί αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική, όπως επισήμανε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε δικό του μήνυμα, απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού να στηρίξουν κάθε προσπάθεια ώστε τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία και να καρπώνονται τα οφέλη της ανάπτυξης.

«Πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια που επηρεάζουν την ένταξη και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, μεταξύ άλλων και μέσω της αλλαγής της νοοτροπίας που οδηγεί σε διακρίσεις», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να εξασφαλιστεί ότι οι υποδομές και οι υπηρεσίες υποστηρίζουν περιεκτική, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.