Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Χαμηλότερες ποινές λόγω καθυστερήσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μικρότερες ποινές θα βάζουν στο εξής τα ελληνικά δικαστήρια στους κατηγορούμενους όταν καθυστερεί υπερβολικά η δίκη τους χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, ενώ ταυτόχρονα το Δημόσιο θα υποχρεώνεται να τους καταβάλει σχετική αποζημίωση, που θα προσδιορίζεται δικαστικά.

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για «τη δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης» ανοίγει τον δρόμο για «έκπτωση» στις ποινές και χρηματική αποζημίωση ως μέτρο αποκατάστασης της βλάβης που μπορεί να υποστεί ένας πολίτης, επειδή καθυστερεί πολύ η εκδίκαση της υπόθεσης του και η έκδοση της απόφασης.

Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις προωθούνται σε συμμόρφωση προς σχετικές υποδείξεις του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) στο Στρασβούργο ύστερα από 100αδες «ευρωκαταδίκες» που ανάγκασαν τη χώρα να καταβάλει την τελευταία δεκαετία αποζημιώσεις ύψους μερικών εκ. ευρώ σε διάφορους διάδικους για καθυστερημένη απονομή δικαιοσύνης. Το ΕΔΔΑ επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει «συστημικό πρόβλημα», με υπερβολικά αργή έκδοση αποφάσεων που κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού στην αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης. Μολονότι αναγνώρισε ως θετική τη λήψη νομοθετικών μέτρων για επιτάχυνση της δικαιοσύνης, το Ευρωδικαστήριο επέβαλε σε προθεσμία 1 έτους (λήγει στα τέλη Ιανουαρίου) τη λήψη νέων μέτρων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.