Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ποια χρέη ρυθμίζονται χωρίς ενημερότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς φορολογική ενημερότητα θα ρυθμίζονται χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία για ποσά οφειλής μέχρι 10.000 ευρώ, ακόμη και αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στους οφειλέτες αλλά δεν έχουν καταδικαστεί.

Σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή και σύμφωνα με αυτή το όριο των 5.000 ευρώ που είχε τεθεί για ένταξη στη ρύθμιση της «νέας αρχής», ‘όπως και στην «πάγια» ρύθμιση χωρίς να χρειάζεται φορολογική ενημερότητα-ή βεβαίωση οφειλής- αυξάνεται στις 10.000 ευρώ.

Έτσι όσοι έχουν σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και άλλους ασφαλιστικούς φορείς ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 31/12/2012 μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορούν να επιλέξουν την ένταξη τους στη ρύθμιση της νέας αρχής με δόσεις που μειώνονται κάθε μήνα (ήταν 48 για όσους είχαν κάνει αίτηση τον Ιούλιο, 47 για τις αιτήσεις του Αυγούστου και 43 δόσεις για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Δεκέμβριο).

Εναλλακτικά για τα χρέη του α’ εξαμήνου του 2013 θα μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Παρά τις διευκολύνσεις όμως, η ανταπόκριση των οφειλετών είναι μικρή και μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί περίπου 15.000 επιχειρήσεις στη ρύθμιση χρεών του ΙΚΑ και άλλοι 8.500 ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ.

Μικρή είναι και η συμμετοχή των αγροτών στη ρύθμιση χρεών. Εκτιμάται ότι το όριο των 10.000 ευρώ διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και πάλι, όπως τόνισαν στον «Ε.Τ» στελέχη του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής των τρεχουσών εισφορών ενώ οι 43 δόσεις που μειώνονται κάθε μήνα κάνουν τη ρύθμιση ασύμφορη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.