Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Έδιωξαν οροθετικό από τη ΜΕΛ του Λαϊκού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι καταγγέλλει η μητέρα του ασθενούς για το περιστατικό.

Τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούν οι περικοπές στη δημόσια υγεία φέρνει στην επιφάνεια η μαρτυρία στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μητέρας οροθετικού, που νοσηλεύτηκε πρόσφατα στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Λαϊκού Νοσοκομείου κι εκδιώχθηκε άρον άρον μαζί με όλους τους νοσηλευόμενους στον θάλαμο λόγω της έλλειψης κλινών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Έλνα είδε με έκπληξη τον επιμελητή της Μονάδας να αδειάζει απροειδοποίητα τον θάλαμο, με τη φράση «Μαζέψτε τα και δρόμο. Περιμένουν κι άλλοι στη σειρά».

Το περιστατικό συνέβη στις 6 Νοεμβρίου. Η μητέρα δημοσιοποίησε το γεγονός μέσα από το μπλογκ orothetika.blogspot.com.

Όπως καταγγέλλει, οι νοσηλευόμενοι που πήραν υποχρεωτικά «εξιτήριο», στην πλειονότητά τους χρήστες ουσιών και οροθετικοί ή νοσούντες με AIDS, δεν ήταν σε θέση να φύγουν μόνοι τους, κάποιοι δεν μπορούσαν καν να μετακινηθούν, ούτε είχαν συνοδό.

Ζητήθηκε μάλιστα η συνδρομή της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου στην περίπτωση άστεγου ασθενή, προκειμένου να δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι να μεταφερθεί σε ξενώνα.

Ελλείψεις σε ΜΕΘ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διακόσια κρεβάτια παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Μόνο στο λεκανοπέδιο περιμένουν καθημερινά 40 ασθενείς για κρεβάτι σε ΜΕΘ. Σε 70 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ανοιχτές 634 κλίνες ΜΕΘ, Μονάδων Εντατικής Νεογνών και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 28χρονος Άλκης είναι οροθετικός και τοξικοεξαρτημένος, έχει επιστρέψει σπίτι, χωρίς να έχει θεραπευτεί. «Είναι κατάκοιτος. Δεν μπορεί καν να αλλάξει πλευρό. Η λοίμωξη στο πόδι του για την οποία νοσηλεύτηκε όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά είναι χειρότερη. Χρειάζεται επειγόντως νέα νοσηλεία. Μας λένε ότι δεν έχουν κρεβάτια. Είναι αλήθεια. Όμως πώς πετάνε ασθενείς στο δρόμο; Εκτός από τον γιο μου, εκείνη τη μέρα τούς έδιωξαν όλους, με εξαιρετικά απότομο τρόπο. Μεταξύ τους μια κοπέλα οροθετική, από αυτές που διαπομπεύτηκαν, που δεν είχε καν ρούχα να φορέσει για να φύγει. Τους παρακαλούσαμε να περιμένουμε άλλη μια μέρα να μας μεταφέρει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ήταν ανένδοτοι. “Δεν με νοιάζει, παρ’ τον με αεροπλάνο…”, έλεγαν».

Η διακομιδή του γιου της Έλενας έγινε με ιδιωτικό ασθενοφόρο, που κοστίζει περίπου 100 ευρώ για κάθε διαδρομή. «Πολλοί, όταν ακούνε για οροθετικό ασθενή, ζητάνε τα διπλάσια. Άλλοι αρνούνται να τον μεταφέρουν».
Όπως λένε οι συγγενείς του, οι συνθήκες νοσηλείας στη ΜΕΛ του Λαϊκού είναι εξαιρετικά αντίξοες και οι ευθύνες δεν βαραίνουν το προσωπικό που κάνει τιτάνιες προσπάθειες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.