Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Βέλγιο: Απόφαση για την ευθανασία ανηλίκων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Βέλγιο καλείται σήμερα να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή όχι το προτεινόμενο νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί και στους ανήλικους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο το δικαίωμα να τους γίνεται ευθανασία.

Με το νόμο αυτό το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αίρει τον ηλικιακό περιορισμό για την ευθανασία. Ωστόσο δεν θα καταργηθεί ο ρόλος των κηδεμόνων των παιδιών, αφού οι γονείς τους θα έχουν ουσιαστικό λόγο στην απόφαση για τον τερματισμό της ζωής τους.

«Θέλουμε να παράσχουμε την ελευθερία επιλογής και στους ανήλικους που είναι σε θέση να εκφέρουν γνώμη», είπε ένας από τους υποστηρικτές της πρότασης, ο Ζαν-Ζακ Ντε Χουχτ των Φλαμανδών Φιλελεύθερων, ενός κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η πρόταση θα συζητηθεί και θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερουσίας και στη συνέχεια θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή. Η επιτροπή δεν έχει την εξουσία να νομοθετήσει, όμως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών της θεωρείται ότι θα δώσει ένα στίγμα για το προς τα που θα κινηθούν οι βουλευτές.

Οι υποστηρικτές της πρότασης επισημαίνουν ότι με τη νομιμοποίηση της ευθανασίας στα παιδιά θα δοθεί μια διέξοδος στους ανήλικους που υποφέρουν. Θα νομιμοποιηθεί ταυτόχρονα μια πρακτική που, όπως λένε, γίνεται ήδη κρυφά.

«Φανταστείτε έναν ασθενή με καρκίνο ή λευχαιμία, ένα παιδί που το υποβάλλουμε σε θεραπεία επί οκτώ χρόνια και έχουμε πλέον φτάσει σε ένα στάδιο που ξέρουμε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο για να το θεραπεύσουμε», είπε ο Μαρκ Κοσέν, λέκτορας ιατρικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης.

Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου, από την άλλη, εκφράζουν το φόβο ότι θα ανοίξει ένας δρόμος για την παιδοκτονία και θα εναποτεθεί η απόφαση αυτή στα χέρια ανθρώπων που, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, δεν είναι σε θέση να την υποστηρίξουν. Στις περισσότερες χώρες εξάλλου η ευθανασία απαγορεύεται εντελώς.

«Από τη στιγμή που θα υπάρχει η δυνατότητα ευθανασίας στα παιδιά, η ζήτηση πιθανότατα θα αυξηθεί. Είναι σαφές ότι θα δυσκολευτούμε να θέσουμε όρια από τη στιγμή που το ταμπού της θανάτωσης ενός παιδιού καταργείται», είπε ο ογκολόγος Μπενουά Μπεσελίνκ, ιδρυτής του ιστότοπου euthanasiestop.be.

Στη γειτονική Ολλανδία επιτρέπεται ήδη στα παιδιά που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατων ασθενειών να ζητούν να τους γίνει ευθανασία. Όμως θα πρέπει να είναι άνω των 12 ετών και, εάν είναι κάτω των 16, να έχουν και τη συγκατάθεση των γονέων τους. Πάντως, από το 2002 μέχρι σήμερα, μόνο πέντε ανήλικοι Ολλανδοί ζήτησαν να τους γίνει ευθανασία και από αυτούς μόνο ένας ήταν κάτω των 16 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.