Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Θύματα της λιτότητας τα παιδιά και άτομα με αναπηρίες στην Ισπανία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ραγδαία αύξηση της φτώχειας στην Ισπανία και τις συνέπειές της για τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες. Τα παιδιά έχουν πληγεί κατά τρόπο δυσανάλογο από τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, την Υγεία και την Εκπαίδευση σε βαθμό που ορισμένα ζουν στην ανέχεια και έχουν επισιτιστικά προβλήματα, ενώ σημαντικό αντίκτυπο έχουν οι περικοπές και στις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Οι δραστικές περικοπές στην Ισπανία, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης, έχουν οδηγήσει σε μία ανησυχητική αύξηση της φτώχειας στα νοικοκυριά, κάνοντας ακόμη πιο ευάλωτες ομάδες κατηγορίες πολιτών όπως τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες, όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην έκθεση ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου Νιλς Μούιζνιεκς δηλώνει «ανήσυχος για τα αυξημένα επίπεδα φτώχειας στα παιδιά στην Ισπανία, που έφθαναν σε ποσοστό το 30,6% το 2011 και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της που ενδέχεται να αποδειχθούν καταστροφικές για τα παιδιά και την ίδια τη χώρα».

«Τα παιδιά έχουν πληγεί κατά τρόπο δυσανάλογο από τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, την υγεία και την εκπαίδευση και η μείωση των οικογενειακών εισόδων έχει οδηγήσει ορισμένα παιδιά να ζουν στην ανέχεια και να έχουν κι επισιτιστικά προβλήματα» υπογραμμίζει το Συμβούλιο, αποστολή του οποίου είχε επισκεφθεί την Ισπανία στο διάστημα 3-7 Ιουνίου 2013.

Ο Μούιζνιεκς κάλεσε τις ισπανικές Αρχές να «υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν πιο αποφασιστικές και συντονισμένες στρατηγικές για να αντιμετωπισθούν οι αιτίες της παιδικής φτώχειας και για να εμποδίσουν το φαινόμενο αυτό».

Ο επίτροπος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του «για τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν οι περικοπές αυτές στις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση», υπενθυμίζοντας πως στην κοινωνική αυτή ομάδα καταμετρούνται 3,8 εκατ. μέλη στην Ισπανία.

Η καθολική οργάνωση αρωγής Caritas είχε επίσης την περασμένη εβδομάδα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της φτώχειας και τη διεύρυνση των ανισοτήτων, υπογραμμίζοντας πως πάνω από τρία εκατ. άνθρωποι στην Ισπανία ζουν με λιγότερα από 307 ευρώ τον μήνα.

Κυρίως προειδοποίησε για την εκτόξευση του ποσοστού φτώχειας, που έχει φθάσει το ιστορικό υψηλό του 21,1% του πληθυσμού (που αντιστοιχεί σε όσους διαβιούν με εισόδημα μικρότερο από 7.355 ευρώ τον χρόνο).


Πηγή: http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.