Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ο δήμος Αμαρουσίου μειώνει 12% τα ανταποδοτικά τέλη για το 2014

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία όσον αφορά τόσο στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, όσο και στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του Αμαρουσίου, η διοίκηση του δήμου Αμαρουσίου μειώνει για το 2014 όλες τις κατηγορίες των ανταποδοτικών τελών, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατά 12%.

Τα δύο τελευταία χρόνια η διοίκηση του δήμου, έχει προχωρήσει συνολικά σε μείωση των ανταποδοτικών τελών, κατά 20%.

Παράλληλα, με τη νέα μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 12%, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και για το 2014 οι απαλλαγές ή οι μειώσεις 50% από την καταβολή δημοτικών τελών, που αφορά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, νέους επαγγελματίες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Δήμου μας.

Οι 3 στόχοι της νέας πολιτικής μείωσης των ανταποδοτικών τελών

Ο πρώτος στόχος είναι η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των δημοτικών τελών, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις προς το Δήμο, να τους επιστρέφονται πίσω με την μορφή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπουμε την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος ύψους 10.000.000 ευρώ.

Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανανέωση του στόλου των οχημάτων καθαριότητας, την ενίσχυση του εξοπλισμού με νέα οχήματα όπως βούρτσες και αυτοκινούμενα σκουπάκια, την προμήθεια νέων κάδων, την ενίσχυση της Ανακύκλωσης, την προμήθεια νέων φωτιστικών σωμάτων για την ενίσχυση του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Ο δεύτερος στόχος που υπηρετεί η απόφαση να μειωθούν κατά 12% τα ανταποδοτικά τέλη, είναι η ελάφρυνση των νοικοκυριών της πόλης, αλλά και η έμπρακτη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ο τρίτος στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την οικονομική κατάρρευση του Δήμου και συνακόλουθα των υπηρεσιών που σήμερα προσφέρουμε στους συμπολίτες μας.

Τα 20.200.000 ευρώ που έχουμε θέσει ως στόχο να εισπράξουμε από τα ανταποδοτικά τέλη είναι ένα ποσό που θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε και να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ποιότητας στους συμπολίτες μας.

Περισσότερα έσοδα από τις επιχειρήσεις, λιγότερα από τα νοικοκυριά
Το κύριο στοιχείο που διακρίνει την πολιτική ανταποδοτικών τελών του 2014 είναι η πρόβλεψη μας να εισπράξουμε περισσότερα χρήματα από τις εμπορικές χρήσεις, περίπου το 75% του συνόλου των εσόδων μας από τη συγκεκριμένη πηγή, και μόλις 25% από τα νοικοκυριά του Αμαρουσίου. Για να είναι ακόμη δικαιότερη η κατανομή των βαρών, περισσότερα χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις του υπερτοπικού κέντρου, κι όχι τα μικρά οικογενειακά μαγαζιά και επιχειρήσεις.

Η πολιτική μας προβλέπει περισσότερα έσοδα από τους οικονομικά ισχυρότερους και ουσιαστική στήριξη σε αυτούς που τη χρειάζονται πραγματικά. 

Η οριζόντια μείωση κατά 12% για το 2014 των ανταποδοτικών τελών, σημαίνει πως:
μειώνεται από 1,72 σε 1,51 ευρώ ανά τ.μ. ο ενιαίος συντελεστής είσπραξης για τις οικίες
Και από 6,50 σε 5,73 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα, για τα μικρά καταστήματα

Ποιες κοινωνικές ομάδες δικαιούνται απαλλαγές
Το 2013 επωφελήθηκαν από τις απαλλαγές και μειώσεις 1.648 οικογένειες.
Και το 2014 θα ισχύσουν οι απαλλαγές και μειώσεις για τις ευπαθείς ομάδες που προβλέπονταν για τη χρονιά που διανύουμε, με τα ίδια κριτήρια. Δηλαδή:
  • Απαλλαγή 100% για τους μακροχρόνια άνεργους, τους άπορους, τους πολίτες με αναπηρία άνω του 67%, όταν το μοναδικό τους εισόδημα είναι το επίδομα αναπηρίας.
  • Απαλλαγή 100% για τις πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 60.000. Και 50% αν τις υπερβαίνει.
  • Απαλλαγή 100% για τις τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 40.000. Πάνω από τις 40.000, απαλλαγή 50%.
  • Απαλλαγή 100% για τις μονογονεϊκές οικογένειες, με εισόδημα έως 20.000). Πάνω από τις 20.000, απαλλαγή 50%.
  • Απαλλαγή 100% για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έως 80 τ.μ. , με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000. Και 50% για εισόδημα έως 15.000.
  • Απαλλαγή 50% για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από 80 -140 τ.μ., με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000.
  • Απαλλαγή 100% για την πρώτη τριετία, για τους νέους επαγγελματίες δημότες μας, που κάνουν έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος με έδρα το Μαρούσι. Για τα γραφεία εμπορικής χρήσης (ιατρεία, δικηγορικά γραφεία, συμβολαιογραφεία) η απαλλαγή ισχύει για ένα έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.