Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Έφυγε» η Άννα Χρυσάφη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πλήρης ημερών, στα 92 της χρόνια, έσβησε μία από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, η Άννα Χρυσάφη, ενώ η κηδεία της έγινε χθες Δευτέρα, στα Καλύβια Αττικής.

Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και μουσική οικογένεια, το "άστρο" της ξεκίνησε να λάμπει όταν το 1949 τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία του Μανώλη Χιώτη «Πεταλάκια».

Ήταν η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίστηκε σε ελληνική ταινία, στον «Πύργο των Ιπποτών» του 1952, με το «Μια γυναίκα, δύο άντρες, κομπολόι δίχως χάντρες» του Γιώργου Μητσάκη, ενώ είχε συνεργαστεί με το σπουδαίο Μάνο Χατζιδάκι στη μεγάλη επιτυχία «Δεν μπορεί κανείς να ξέρει», που ακούστηκε στην ταινία «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος».

Μεγάλες της επιτυχίες ήταν τα: «Πεταλάκια» του Μανώλη Χιώτη, «Το παρελθόν θυμήθηκα» του Στράτου Καμενίδη, «Στο Τούνεζι στην Μπαρμπαριά» και «Ανάθεμά σε θάλασσα» (ντουέτο με τη Μαρίκα Νίνου) του Βασίλη Τσιτσάνη, «Μες στης Πόλης το χαμάμ» του Ανέστου Δελιά, «Πολλά ν' ακούς λίγα να λες» του Απόστολου Καλδάρα και κυρίως τα «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Όπου Γιώργος και μάλαμα» και «Πάλιωσε το σακάκι μου» του Μητσάκη. Μεγάλες της στιγμές «Το κορίτσι απόψε θέλει» του Γιάννη Τατασόπουλου και με τον Πάνο Γαβαλά - και μαζί τη Σωτηρία Μπέλλου - το θρυλικό «Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω» του Σταύρου Τζουανάκου.

Η ερμηνεύτρια των 400 τραγουδιών έβαλε στον χάρτη της διασκέδασης, κέντρα όπως τα Φαληρικόν και Λουζιτάνια, αλλά και τη συγγένεια των λαϊκών ερμηνευτών με τα πανηγύρια και τις πρώτες περιοδείες στην Αμερική - δίπλα στον μεγάλο μπουζουξή Δημήτρη Στεργίου «Μπέμπη».

]






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.