Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Οι 6 στους 10 ανέργους ζητούν δουλειά με οποιαδήποτε αμοιβή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με τη βοήθεια της οικογένειας επιβιώνουν σχεδόν τέσσερις στους δέκα ανέργους, ωστόσο το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά λόγω της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή-με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-σχεδόν έξι στους δέκα ανέργους δηλώνουν πως είναι διατεθιμένοι να εργαστούν με οποιαδήποτε αμοιβή τους προταθεί από τον εργοδότη.

Όπως επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπολής, θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια για να πέσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%. Η ανεργία φέτος θα κυμανθεί στο 29% με 30% (θα αγγίξει το 64% για τους νέους), ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να φτάσει το 31.5%.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας παρουσιάζονται στην έρευνα του ΙΝΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως "η οικονομική πίεση που δέχεται η οικογένεια αφιαρεί από ένα μεγάλο τμήμα των ανέργων οποιαδήποτε διαπραγματευτική ισχύ" και είναι χαρακτηριστικό το ότι:

-To 60% όσων αναζητούν εργασία δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα προβολής οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης

-Το 55% των ανέργων είναι διατεθειμένο να ερηαστεί με οποιαδήποτε αμοιβή και αν προταθεί.

-Το 53,7% των ανδρών και το 38% των γυναικών θα δεχόταν να μετακινηθεί μακριά από τον τόπο διαμονής για την αναζήτηση εργασίας.

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)



Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 37% των ανέργων στηρίζεται στο συγγενικό του περιβάλλον για να επιβιώσει. Πάντως, το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, καθώς σε εποχές χαμηλής ενεργίας έφτανε το 56,1%.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Οι υπόλοιποι στηρίζονται κυρίως σε οικονομίες προηγούμενων ετών (24,6%), στην αποζημίωση τους ή στρέφονται σε φίλους και γνωστούς (9,3%). Το ποσοστό των ανέργων που μένει με συγγενείς φτάνει το 84,5%.

Μικρή στήριξη

Ωστόσο, η ψυχολογική στήριξη της οικογένειας προς τα άνεργα μέλη δεν είναι αυτονόητη. Το 45,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει μικρή ή και καθόλου στήριξη, όταν σε περιόδους χαμηλής ανεργίας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%.

Η πίεση είναι εντονότερη για τους έγγαμους άνδρες, που σε ποσοστό 82% δηλώνουν ότι πιέζονται από την οικογένεια για την ανεύρεση εργασίας. Το ποσοστό για τις έγγαμες γυναίκες είναι 61%.

Οι μισθωτοί έχουν ήδη χάσει το 25% της αγοραστικής δύναμής τους

Κατά 41 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν την τελευταία τριετία οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οι μισθωτοί σε σχέση με το 2009 έχουν ήδη χάσει το 25% της αγοραστικής δύναμής τους και αν συνεχιστούν οι μισθολογικές «πιέσεις», στο τέλος του 2014 θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να κόβεται στη μέση.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως είναι ορατός ο κίνδυνος οι μεσοπρόθεσμες επενδύσεις να οδηγούν στη λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», δηλαδή να αφορούν δραστηριότητες που δεν απαιτούν μεγάλο αριθμό απασχολούμενων.

Την ίδια στιγμή, με βάση και τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων φτάνει πλέον το 60%. Παράλληλα καταγράφεται και η γεωγραφική εξάπλωση της ανεργίας και ενδεικτικά αναφέρεται πως:

-Οι άνεργοι αναλογούν μέχρι και το 1/3 του εργατικού δυναμικού σε τρεις νομούς της χώρας (Μαγνησίας, Εύβοιας και Κοζάνης). Σημαντικό είναι και το ποσοστό ανεργίας σε τρεις ακόμα νομούς -Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλονίκης- που πλησιάζει το 30% του εργατικού δυναμικού.

-Το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας σε 8 νομούς της χώρας 4πλασιάστηκε σε σχέση με το ποσοστό το 2008. Στη Φθιώτιδα είναι 9,4 φορές μεγαλύτερο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.