Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχονται 950.000 «καυτά» εκκαθαριστικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τέλος χρόνου σήμανε τη Δευτέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 κι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκινά αγώνα δρόμου για την εκκαθάριση περίπου 950.000 φορολογικών δηλώσεων οι οποίες εκκρεμούν είτε γιατί υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, είτε γιατί έπρεπε να ελεγχθούν από τις εφορίες.

Η εκκαθάριση πρόκειται να γίνει εντός της εβδομάδας για να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η αποστολή του συνόλου των 5,7 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ώστε το αργότερο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2014 να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους τα 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013 ότι θα εισπραχθούν από την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος του οικονομικού έτους 2013.

Παρά την προσπάθεια της ΓΓΠΣ να καλύψει τις καθυστερήσεις που η ίδια προκάλεσε στο πρόγραμμα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, περίπου 900.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος σε δύο δόσεις ή εφάπαξ, καθώς η βεβαίωση των φόρων έγινε με καθυστέρηση.

Στις δηλώσεις που εκκρεμούν πλέον προς εκκαθάριση περιλαμβάνονται:

-Περίπου 400.000 οι οποίες είχαν υποβληθεί το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου από μισθωτούς, συνταξιούχους και εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια), αλλά δεν είχαν εκκαθαριστεί.

Αιτία οι αναντιστοιχίες που διαπιστώθηκαν κατά τον αυτόματο ηλεκτρονικό έλεγχο που έκανε το σύστημα ΤΑΧISnet ανάμεσα στα ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων φόρων τα οποία είχαν δηλώσει οι φορολογούμενοι και στα αντίστοιχα ποσά που εμφανίζονταν στις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών και στις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Οι υπόλοιπες δηλώσεις (περίπου 550.000) που επίσης εκκρεμούν υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Τα εκκαθαριστικά

Από τους 950.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά τους εντός των προσεχών ημερών, σχεδόν οι μισοί, δηλαδή περίπου 475.000, θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου. Περίπου 170.000 θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου, ενώ οι υπόλοιποι 300.000 θα λάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά.

Οι 475.000 φορολογούμενοι που θα παραλάβουν χρεωστικά σημειώματα εκτιμάται ότι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 550 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους, είτε εφάπαξ, είτε σε δύο δόσεις.

Συγκεκριμένα, όσοι θα καλούνται να καταβάλουν ποσά μέχρι 300 ευρώ θα πρέπει να τα εξοφλήσουν υποχρεωτικά εφάπαξ, ενώ όσοι θα διαπιστώσουν ότι οφείλουν ποσά μεγαλύτερα των 300 ευρώ θα μπορούν να τα εξοφλήσουν σε δύο δόσεις, την πρώτη εκ των οποίων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Συνολικά, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας άλλων 950.000 δηλώσεων μέσα στην εβδομάδα, οι εκκαθαρισθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φθάσουν στα 5,25 εκατομμύρια.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 4,3 εκατομμύρια δηλώσεις κι έχουν εκδοθεί ισάριθμα εκκαθαριστικά, από τα οποία τα 2,2 εκατ. είναι χρεωστικά και τα υπόλοιπα μηδενικά και πιστωτικά. Από τους 2,2 εκατ. φορολογούμενους που έχουν ήδη παραλάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά, υπολογίζεται ότι οι 300.000 καλούνται να εξοφλήσουν τους φόρους είτε εφάπαξ, είτε σε δύο δόσεις, καθώς οι δηλώσεις τους εκκαθαρίστηκαν από τις 14 Αυγούστου και μετά.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι δύσκολη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς μέχρι την Παρασκευή πρέπει να πληρώσουν τη δόση για τον φόρο εισοδήματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012, η οποία έληξε στις 30 Αυγούστου, δόθηκε, όμως, παράταση καθώς πολλοί δεν είχαν λάβει τα εκκαθαριστικά.

Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εισοδήματος που τους αναλογεί και όχι μόνο τη δόση δικαιούνται έκπτωση 1,5% επί του πρόσθετου φόρου.

Ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.