Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνικό κουδούνι στην Ίμβρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα μόνιμο και χρόνιο αίτημα των ιμβριακών οργανώσεων έγινε πραγματικότητα και από την περασμένη Δευτέρα το σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί με δύο μαθητές στους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου.



Ύστερα από μισό αιώνα απαγόρευσης των τουρκικών αρχών, επαναλειτουργεί στην Ίμβρο ελληνορθόδοξο μειονοτικό σχολείο. Η λειτουργία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στους Αγίους Θεοδώρους, που είναι το χωριό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, με δύο μόνο μαθητές, τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο, έχει όμως πρώτα απ’ όλα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Αποτελεί άρση μιας μεγάλης ελληνικής αδικίας στην Ίμβρο, όπως επισήμανε ο Πατριάρχης, χαρακτηρίζοντας τη λειτουργία του σχολείου ως μια επιπλέον ελπίδα για το αύριο και το μέλλον του νησιού.

Έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που οι χιλιάδες Ίμβριοι της διασποράς, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό εκπατρισμό από τα μέτρα που πήρε σε βάρος τους η Άγκυρα στις αρχές της δεκαετίας του 60’, γυρίζουν για να δηλώσουν «παρών» στο νησί τους, εντείνοντας τον αγώνα τους απέναντι στις αδικίες που στήθηκαν σε βάρος τους από την τουρκική διοίκηση.

Ψυχή του ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο είναι τρεις γυναίκες. Ως ιδρύτριά του, όπως προβλέπεται από την τουρκική νομοθεσία, εμφανίζεται η Άννα Κουτσομάλη από την Παναγιά, που έζησε κι αυτή όλη την περιπέτεια των συντοπιτών της: Ίμβρος, Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη και επιστροφή στο νησί για να μπει μπροστά στο σημαντικό εγχείρημα της επαναλειτουργίας του σχολείου. Ως διευθύντρια ορίσθηκε η Παρασκευή Μπερμπέρη, η οποία ζει μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων, που είναι το χωριό της, και της Πόλης, ενώ η Τρίτη είναι η δασκάλα Μαρία Μπερμπέρη, με καταγωγή από τα Αγρίδια, που γεννήθηκε στην Αυστρία.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.