Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ερευνητές εστιάζουν στην ασφάλεια των ρομποτικών επεμβάσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κενά εντοπίζονται στο σύστημα καταγραφής επιπλοκών.
Παρά την ευρεία αποδοχή των ρομποτικών επεμβάσεων από νοσοκομεία των Η.Π.Α. της Ευρώπης και διεθνώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το σύστημα αναφοράς των επιπλοκών τους έχει κενά, με αποτέλεσμα η εικόνα που αφορά την ασφάλειά τους να είναι θολή αναφέρουν σε έκθεσή τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

H ρομποτική τεχνολογία αποτελεί μια εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής όπου ο χειρουργός χειρίζεται μια ειδική κονσόλα προκειμένου να καθοδηγήσει τους ρομποτικούς βραχίονες που «κρατούν» τα χειρουργικά εργαλεία μέσω τομών στο σώμα του ασθενούς. Με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας πραγματοποιούνται πολλές διαφορετικές επεμβάσεις όπως ουρολογικές, γυναικολογικές ακόμη και καρδιολογικές.

Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins σε ότι αφορά τις Η.Π.Α. το σύστημα καταγραφής των επιπλοκών φαίνεται ότι έχει κενά δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια των ετών από το 2000 έως το 2011 έχουν πραγματοποιηθεί ένα εκατομμύριο ρομποτικές επεμβάσεις και οι επιπλοκές που έχουν αναφερθεί στον αμερικανικό ΕΟΦ – δηλαδή στον FDA- είναι 245 εκ των οποίων 71 θάνατοι.

Σύμφωνα με τον Martin A. Makary, αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins «ο καταγεγραμμένος αριθμός επιπλοκών είναι πολύ μικρός για μια τόσο πολύπλοκη τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές.»

Μέρος της έρευνας της ομάδας του Johns Hopkins αφορούσε και τον εντοπισμό περιπτώσεων επιπλοκών που έγιναν πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες χωρίς να έχουν αναφερθεί στον FDA και τα οποία καταγράφηκαν επισήμως, αφού δημοσιοποιήθηκαν.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε Online στην Journal for Healthcare Quality.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.