Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Παιδεία: Κινδυνεύει το εξάμηνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει η Παιδεία. Χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς για τρίτη εβδομάδα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας. Την ίδια ώρα σε γυμνάσια και λύκεια οι καθηγητές μπορεί να επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, ωστόσο το κύμα καταλήψεων που ενισχύεται δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό στο υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα λήγει η αποκλειστική προθεσμία για την πραγματοποίηση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών. Ωστόσο, στα πανεπιστήμια: Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί εγγραφές λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων και της αναστολής λειτουργίας που κήρυξαν οι πρυτανικές αρχές. Την ίδια ώρα χιλιάδες τελειόφοιτοι που χρωστούν έως τρία μαθήματα και έχουν υποβάλλει αίτηση για κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι «εγκλωβισμένοι» από τις κινητοποιήσεις, καθώς δεν πραγματοποιείται η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας πρόσθετο προβληματισμό.

Το περιβάλλον αναταραχής συμπληρώνεται από το γεγονός ότι τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους είναι πάντοτε αυστηρά, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 9 εβδομάδες μαθημάτων για να θεωρηθεί διδαχθέν το κάθε εξάμηνο. Με την καθυστέρηση στην εξεταστική και τις εγγραφές πλέον ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο είναι όλο και μεγαλύτερος.

Οι πρυτανικές αρχές, αλλά και το υπουργείο Παιδείας μελετούν το ενδεχόμενο να δοθεί τουλάχιστον για τις εγγραφές μια σιωπηρή παράταση.

Ετοιμάζεται η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Οι διοικήσεις των οκτώ Πανεπιστημίων που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ζητήσουν την ακύρωση και αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων για το θέμα αυτό, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Μετά την υπογραφή της ΚΥΑ, οι Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού κάθε Ιδρύματος από τα 8 που συμμετέχουν στην διαθεσιμότητα, και μόνον αυτών, υποχρεούνται να υποβάλουν εντός προθεσμίας 15 ημερών, στην ψηφιακή φόρμα του ΑΣΕΠ τα προσόντα όλων των υπαλλήλων των κλάδων και ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα. Μετά την υποβολή των στοιχείων το ΑΣΕΠ μοριοδοτεί και συντάσσει Πίνακες Κατάταξης και τους αποστέλλει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο και εκδίδει τους τελικούς Πίνακες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθήσει και με την ενδο- ιδρυματική κινητικότητα.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα γίνει πρόσκληση από το υπουργείο Παιδείας για τις 646 θέσεις κατανεμημένες σε 25 Ιδρύματα (ΤΕΙ και Πανεπιστήμια) οι οποίες θα «καλυφθούν» από το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα σε ειδικό πρόγραμμα «Δια-Ιδρυματικής κινητικότητας». Το ΑΣΕΠ θα κάμει τη μοριοδότηση και θα αποστέλλει τους πίνακες στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο και εκδίδει τους τελικούς Πίνακες κατάταξης των υπαλλήλων στις 646 θέσεις .

Αυξάνονται οι καταλήψεις – Ανησυχεί το υπουργείο Παιδείας

Από χθες το σύνολο των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης έχει επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες, μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όμως οι μαθητικές καταλήψεις συνεχίζονται και είναι πλέον περισσότερες από 100, προσθέτοντας ένα ακόμα προβληματισμό στον προγραμματισμό του υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας έχει προαναγγελθεί τη σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα παρατείνεται το σχολικό έτος κατά ίσο διάστημα με αυτό που κάποιο σχολείο θα τελεί υπό κατάληψη για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών.

Η ΟΛΜΕ τάσσεται τώρα στο πλευρό των καταληψιών μαθητών, καθώς με ανακοίνωσή της καλεί τις ΕΛΜΕ «σε συνεργασία με τους γονείς και τις μαθητικές κοινότητες, να περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών, και να αποτρέψουν αυταρχικές ενέργειες που μπορεί να εκδηλωθούν».

Προτείνει μάλιστα, «όπου κριθεί αναγκαίο, οι ΕΛΜΕ να κηρύξουν στάσεις εργασίας για την κάλυψη των συναδέλφων που θα κληθούν να υπακούσουν σε παράτυπες και εκφοβιστικές εντολές».


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.