Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η ζάχαρη σύμμαχος των πρόωρων μωρών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί να τα προστατεύσει από εγκεφαλικές βλάβες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η μικρή ποσότητα ζάχαρης μπορεί να προστατεύσει τα πρόωρα μωρά από εγκεφαλικές βλάβες, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Για τη μελέτη οι ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία χορήγησαν σε 242 μωρά την ουσία δεξτρόζη σε μορφή τζελ. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Jane Harding και την ομάδα της από το Πανεπιστήμιο Auckland, η θεραπεία είναι απλούστερη και οικονομικότερη σε σχέση με τη θεραπεία της γλυκόζης.

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία των πρόωρων μωρών. Τα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου 1 στα 10 μωρά, που γεννιούνται νωρίς, παθαίνει μόνιμη βλάβη στις εγκεφαλικές λειτουργίες, αν δεν υποβληθεί άμεσα σε θεραπεία. Μέχρι σήμερα οι γιατροί χορηγούσαν στα μωρά γλυκόζη ενδοφλέβια. Στη συνέχεια έκαναν επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το σάκχαρο στο αίμα είχε ανέβει σε φυσιολογικά επίπεδα. Συχνά, μάλιστα, έρχονταν αντιμέτωποι με μωρά, που πάθαιναν υπογλυκαιμία και χρειάζονταν ιδιαίτερη φροντίδα.

Ο Neil Marlow, από το Ινστιτούτο για την Υγεία των Γυναικών στο University College του Λονδίνου, είπε ότι τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η δεξτρόζη θα πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται και πάλι.

Ο Andy Cole, διευθύνων σύμβουλος της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Bliss που ασχολείται με τις γεννήσεις των πρόωρων μωρών, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε πάντα κάτι που έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις συνθήκες για τα πρόωρα ή άρρωστα μωρά. Πρόκειται για μια οικονομικά αποδοτική θεραπεία. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν οφέλη για τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της θεραπείας».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.