Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Οι δεξαμενές για το νέο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για το νέο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους βρίσκεται το προσωπικό στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), σε δήμους, υγειονομικές μονάδες και ασφαλιστικά ταμεία.

Η έγκριση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης, όπου κλείδωσαν οι πρώτοι 12.500 εργαζόμενοι υπηρεσιών των υπουργείων που κρίνονται πλεονάζοντες -με μόνη εκκρεμότητα το υπουργείο Παιδείας και τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται ωστόσο, έτοιμη να προσέλθει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις προς το τέλος του μήνα με τους επικεφαλής της τρόικας και με προτάσεις ως προς το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

«Θα τεθούν στην τρόικα συγκεκριμένες κατηγορίες φορέων και προσωπικού, που εκτιμάται πως θα καλύψουν και τον επόμενο μνημονιακό στόχο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να κατοχυρωθεί από την πλευρά της τρόικας η εικόνα ενός αξιόπιστου συνομιλητή ώστε να υπάρξει περιθώριο διαπραγμάτευσης για ορισμένες άλλες παραμέτρους που αφορούν το Δημόσιο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα Νέα, το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει να θέσει σειρά ζητημάτων που αφορούν το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας αλλά και τη μνημονιακή δέσμευση για 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 -εκ των οποίων οι 4.000 εντός του έτους.

Έτσι το υπουργείο θα θέσει το ενδεχόμενο να μην είναι απαιτούμενη η προηγούμενη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που πρόκειται να μεταφερθούν σε υπηρεσίες με ελλείψεις.

Ως επιχείρημα θα αναφέρουν την περίπτωση 5.000 εκπαιδευτικών που μετακινήθηκαν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επισημαίνεται επίσης πως στις περιπτώσεις αυτές όπου υπάρχουν διαπιστωμένες κενές θέσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα ήταν απαραίτητο να προβλέπεται μείωση των αποδοχών τους στο 75%.

Κλειδί θεωρούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την αποδοχή από την τρόικα να περιληφθούν στις απολύσεις και όσοι υπηρετούν με προσωρινές διαταγές και των οποίων οι υποθέσεις θα εκδικαστούν κατά προτεραιότητα έως το τέλος του έτους.

Ανάλογη παρέμβαση θα υπάρξει για ορισμένους προς ιδιωτικοποίηση φορείς, όπως η ΕΑΣ, ώστε το προσωπικό τους να συνυπολογιστεί ως μείωση του προσωπικού στη Δημόσιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.