Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Χαριστική βολή από την τρόικα σε μισθούς και δώρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποφασισμένοι επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών από Σεπτέμβρη.

Η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί το Σεπτέμβριο από την τρόικα, η οποία προτίθεται να εξαπολύσει την τελική επίθεση επιβολής του σχεδίου «εσωτερικής υποτίμησης» της ελληνικής οικονομίας και της ολοκληρωτικής προσομοίωσης της χώρας με τα βαλκανικά δεδομένα της αγοράς.

Εν όψει της προετοιμασίας κατάρτισης του νέου μνημονίου, το οποίο αναμένεται να συνταχθεί αμέσως μόλις λήξει η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα, ανοίγοντας ξανά όλα τα θέματα εργασίας και αμοιβών, τα οποία στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχαν κλείσει.

Ενδεικτικό των προθέσεων της τριμερούς, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Realmoney», είναι το γεγονός ότι άλλαξαν την κάθοδό τους στην Αθήνα προς το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να έχουν στη «φαρέτρα» τους το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, που θα γίνουν στις 22 του ερχόμενου μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι ξένοι πιστωτές με τον όρο «The state of being settled» (που επί το ελληνικότερον σημαίνει «η ολοκληρωτική τακτοποίηση»), επαναφέρουν στο προσκήνιο τα επίμαχα σημεία του αρχικού σχεδίου περικοπών, στα οποία περιλαμβάνονται:

- Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ένα θέμα που με επιμονή επιδιώκει η εγχώρια επιχειρηματικότητα από την πρώτη στιγμή που πάτησε η τρόικα στην Ελλάδα. Για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, έτεινε ευήκοα ώτα, υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλει στη μείωση του κόστους εργασίας.

- Η περαιτέρω μείωση των κατώτατων αποδοχών των εργαζομένων, που από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 είναι στα 586,08 ευρώ. Η τρόικα προτείνει να διαμορφωθούν στα 495 ευρώ το μήνα (μεικτά).

- Η νέα συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων –και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και των κύριων, ειδικά στα προβληματικά ταμεία. Οι μειώσεις (περί το 20% – 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) δε θα αφορούν μόνο τους νέους συνταξιοδοτημένους, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους, καθώς τα ποσά των επικουρικών θα πρέπει να ενυπολογιστούν με γνώμονα το «συντελεστή βιωσιμότητας» του κάθε ταμείου – ΝΠΔΔ.

- Η μείωση των εφάπαξ τουλάχιστον κατά 20%. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ –που αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες και επρόκειτο να ισχύσει το 2014- δε μπορεί να εφαρμοστεί και θα υπάρξουν τροποποιήσεις. Το καινούριο σύστημα θα εφαρμοστεί στο σύνολο των Ταμείων Πρόνοιας του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Θα υπάρξει δηλαδή ένα ενιαίο μοντέλο για το σύνολο των ασφαλισμένων, με στόχο τη σύνδεση των εισφορών και των παροχών. Το καταβαλλόμενο ποσό θα εξαρτάται άμεσα και από την οικονομική κατάσταση του κάθε ταμείου.

- Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να προσλαμβάνουν με μεγαλύτερη ευελιξία εποχικούς χαμηλόμισθους και ωρομίσθιους εργαζόμενους.

- Η επιβολή σε καθεστώς κινητικότητας άλλων 15.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2014 (πέραν των 25.000 φέτος) μέσω της κατάργησης εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.