Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Οι θρεπτικές ουσίες που βρίσκουμε στο πεπόνι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόκειται για εξαιρετική πηγή καλίου που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Κατά τον Ιούλιο το πεπόνι ξεμυτίζει και γεμίζει τα τελάρα στην αγορά. Πρόκειται για ένα φρούτο με φανατικούς φίλους. Είναι εξαιρετικά δροσιστικό, κάτι που υποδηλώνει και η υψηλότατη ποσότητα νερού που περιέχει (πάνω από 92%).

Αποτελεί πολύ καλή πηγή καροτίνης, ουσίας με αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ικανότητες, ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι αρκετά καλή πηγή βιταμίνης C, καθώς μια μερίδα πεπόνι (200γρ) προσφέρει πάνω από το 30% των αναγκών μας στην εν λόγω βιταμίνη.

Περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, ουσίες που συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Όπως τα περισσότερα φρούτα έτσι και το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή καλίου, προλαμβάνοντας και συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το πεπόνι συνήθως είναι άνω του μετρίου όσον αφορά το γλυκαιμικό του δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα του αίματος μετά τη λήψη της τροφής. Ο βαθμός ωρίμανσης του πεπονιού επηρεάζει την τιμή του γλυκαιμικού δείκτη (ποιότητα υδατανθράκων-σακχάρων), επομένως όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ας προτιμάνε μικρές ποσότητες, αλλά και όχι τα πιο ώριμα πεπόνια (έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο).

Το καλοκαίρι υπάρχει το δίπολο καρπούζι ή πεπόνι. Φαίνεται αρχικά να κερδίζει τη μάχη το καρπούζι λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς γεύσης του. Όμως, επειδή πρόκειται για φρούτα με σκληρό φλοιό που η εξωτερική εμφάνιση δεν προδηλώνει πάντα τι βρίσκουμε μέσα, το καρπούζι πολλές φορές τυχαίνει να μην είναι καλό, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά με το πεπόνι!

Η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη παραγωγή πεπονιών. Παράγονται περίπου 20.000 τόνοι πεπόνι, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε αυτάρκεια σε αυτό το αγαθό. Πολλά πεπόνια παράγονται στην Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ηλεία) και στην Κρήτη. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, σχήματα, αρώματα, γεύσεις πεπονιών. Είναι σημαντικό να προτιμάμε ελληνικά πεπόνια βοηθώντας την τοπική οικονομία και την υγεία μας.

Δοκιμάστε το πεπόνι μέσα στις σαλάτες. Προσφέρει γλυκιά γεύση, που μπορεί να «δέσει» άψογα με την παρουσία προσούτο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.