Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Υπάρχει και “άγχος των διακοπών”;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφού διαβάσατε αυτό τον τίτλο μπορεί να εκπλαγήκατε και απορήσατε: Τι σχέση έχει το άγχος με τις διακοπές; Και όμως οι διακοπές μπορεί να αποτελέσουν πηγή μεγάλων συναισθηματικών εντάσεων. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητες.

Όπως το διάλειμμα λίγης ώρας από το διάβασμα έτσι και ένα χρονικό διάστημα αποχής από την καθημερινότητα μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη χρονιά. Πότε όμως οι διακοπές μπορεί να προκαλέσουν άγχος;

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή αλλά και στη ρουτίνα μας δημιουργεί μια υπερένταση. Έτσι, όταν βρισκόμαστε σε διακοπές μεταβαίνουμε ξαφνικά από τη μία κατάσταση (ωράρια, ευθύνες, ρουτίνα, πρόγραμμα) στην άλλη. Οι διακοπές λοιπόν, σημαίνουν ότι δεν πηγαίνουμε στο σχολείο η στη δουλειά μας και αν έχουμε παιδιά δε λείπουν πια στο σχολείο ή στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

Έτσι, ξαφνικά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στις σχέσεις μας με τους άλλους και πιθανόν να γίνονται ορατά και τα προβλήματα των σχέσεων που επικάλυπτε η καθημερινότητα.

Πριν φύγουμε για διακοπές παρουσιάζεται επίσης και υπερβολική δουλειά για κλείσιμο υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων κάτι που συχνά, προκαλεί μια ψυχολογική υπερφόρτωση. Οι διακοπές χρειάζονται επίσης αρκετή δουλειά σε ό,τι αφορά την προετοιμασία, τον προγραμματισμό και την οργάνωσή τους.

Τέλος, παρατηρείται η πίεση που προκαλούν οι υπερβολικές προσδοκίες. Οι διακοπές παρουσιάζονται με υπερβολή ως κάτι το εξαιρετικά διασκεδαστικό, το ξέγνοιαστο, το χαλαρωτικό, το ανεμπόδιστο, το συναρπαστικό. Όπως λοιπόν το κάθετί έχει ένα τέτοιο περιτύλιγμα έτσι και οι διακοπές ενδέχεται να προκαλέσουν μια ψυχολογική πίεση αλλά και απογοητεύσεις αν τελικά τα πράγματα δεν αποδειχθούν ιδανικά.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.