Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Πειραματικό νυστέρι ανιχνεύει τους καρκινικούς ιστούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δημιουργεί προϋποθέσεις για μικρότερης διάρκειας χειρουργεία.

Ένα πειραματικό χειρουργικό νυστέρι μπορεί με ακρίβεια να αναγνωρίσει τον καρκινικό ιστό, την ώρα που ο χειρουργός το χρησιμοποιεί, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μικρότερης διάρκειας χειρουργείo.

Ένα πειραματικό χειρουργικό νυστέρι μπορεί με ακρίβεια να αναγνωρίσει τον καρκινικό ιστό, την ώρα που ο χειρουργός το χρησιμοποιεί, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μικρότερης διάρκειας χειρουργεία που απομακρύνουν κάθε ίχνος καρκινικού ιστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.

To iKnife χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να καυτηριάσει τους ιστούς στους οποίους γίνεται τομή και μετά ανιχνεύει τον καπνό που προκαλείται από τον καυτηριασμό για να καθορίσει αν ο ιστός είναι υγιής ή καρκινικός.

Στην πρόσφατη κλινική δοκιμή σε 81 ασθενείς σε τρία νοσοκομεία της Ουγγαρίας το iKnife αναγνώρισε με ακρίβεια 97% τους καρκινικούς από τους υγιείς ιστούς.

Η τεχνολογία που υποστηρίζει το iKnife επιτρέπει την αναγνώριση του παραγόμενου από τον καυτηριασμό καπνού με βάση μια βάση δεδομένων 3.000 «αποτυπωμάτων» ιστών.

Το σκεπτικό πίσω από τη χρήση του είναι η μείωση του χρόνου που χρειάζεται προκειμένου να αναγνωριστεί αν ο ιστός που αφαιρέθηκε είναι καρκινικός. Προς το παρόν οι χειρουργοί πρέπει να περιμένουν περίπου μισή ώρα τη σχετική βιοψία ενώ ο ασθενής παραμένει σε αναισθησία. Με το iKnife προσδοκούν ότι η άμεση αναγνώριση του ιστού θα επισπεύδει τον χρόνο του χειρουργείου.

Ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς ώστε να πει κανείς κατά πόσο η συσκευή θα κάνει όντως τη διαφορά στον πραγματικό χρόνο του χειρουργείου.

Η χρηματοδότηση για την τεχνολογία του iKnife προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας και το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.